2018. január 26., péntek

MAFFIAÁLLAMOT SZERETNE KIALAKÍTANI TRUMP AZ EGYESÜLT ÁLLAMOKBAN - SOROS - NEMZETKÖZI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió / KÁRPÁTI JÁNOS
2018.01.26.


Donald Trump maffiaállamot szeretne kialakítani az Egyesült Államokban, de ez nem fog neki sikerülni – mondta Soros György a davosi Világgazdasági Fórum egyik vitájában a Politico című amerikai hírportál európai kiadásának beszámolója szerint.

Trump átmeneti jelenség, aki el fog tűnni 2020-ig, ha nem előbb – vélekedett a magyar származású amerikai milliárdos. Beszédében Trump elnököt és Kim Dzsong Un észak-koreai diktátort egyaránt azzal vádolta, hogy a jelek szerint mindketten készek még a nukleáris háborút is megkockáztatni, csak hogy hatalmon maradjanak. Soros György szerint Vlagyimir Putyin elnök diktátor, aki maffiaállammá tette Oroszországot - tudósít a Politico. Az EU-ról szólva Soros úgy vélekedett, hogy a többsebességű, többpályás megközelítés jelenthetné a legsikeresebb megoldást az unió nehézségeire.

A menekültügy európai probléma, ami európai megoldást kíván – fogalmazott a Nyílt Társadalom Alapítványt finanszírozó pénzember, és emlékeztetett arra: ő maga is menekült volt, amikor Magyarországról az Egyesült Királyságba távozott a második világháború után, de – jegyezte meg – neki akkor sokkal jobb bánásmódban volt része, mint manapság a menekülteknek. Soros György hangot adott annak is, hogy szeretné, ha Nagy-Britannia továbbra is az unió tagjamaradna.

Az uniós országok belügyminisztereinek tegnapi szófiai nem hivatalos megbeszéléséről szóló beszámolójában a bécsi Der Standard azt írja, hogy a tagállamok kompromisszumos megoldást keresnek a menekültek unión belüli „tisztességes és szolidáris” elosztásának az ügyére. Ezt idén nyárig akarják megtalálni. A laptudósítás szerint a kötelező kvóták megoldási modellje politikai értelemben nem látszik fenntarthatónak, a visegrádi országokugyanis határozottan ellenzik. Thomas de Maiziere német belügyminiszter ugyanakkor „nehezen tartja elképzelhetőnek”, hogy egyes tagállamok teljes mértékben elutasítsák menekültek befogadását. Ő is el akarja azonban kerülni azt, hogy a kvótát a tagállamok képviselőiből álló Tanácsban többségi döntéssel rákényszerítsék egyes országokra – értesült az osztrák lap.

Ugyanerről a témáról a müncheni Süddeutsche Zeitung azt is megírja, hogy a közép-, illetve kelet-európai tagállamok kötelező kvótákkal, bármiféle átvételi automatizmussal szembeni ellenkezéséhez Ausztria is csatlakozott. Herbert Kickl, az új osztrák belügyminiszter, aki a szélsőjobboldali Szabadságpárt politikusa, azt mondta, hogy ő nem lesz a kötelező menekültelosztás barátja...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.