2018. január 19., péntek

"MAGASRÓL TESZNEK A VÉLEMÉNYÜNKRE" - EZÉRT TÜNTETNEK MA DIÁKOK

24.HU
Szerző: MÁZSÁR TAMÁS
2018.01.19.


Várhatóan több ezer diák hagyja ki ma az iskolát és vonul az utcára. Elegük van a felesleges etikaórákból, a napi két testnevelésből, de a legjobban abból, hogy semmibe veszik őket. A szervezőkkel beszélgettünk.

Fehér Alexandra 18 éves, egy budapesti gimnázium tanulója. Két testnevelésóra után esik be az interjúra, az egyik a harmadik órában volt, a másik a hetedikben. A magasugrást tanulták. Reggel hatkor kelt, nulladik órája is volt. Így megy ez minden nap. Gyetvai Viktor már 20 éves, egyetemista, de emlékszik azokra az időkre, amikor a történelemtanár megkérdezte: „Mit csináljunk ma? Történelmet tanuljunk, vagy az érettségire készüljünk?”

Ők ketten a pénteki „Ne menj suliba január 19-én!” elnevezésű demonstráció szervezői, akik több ezer fiatallal együtt az elavult oktatás miatt vonulnak utcára. Az akció két részből áll: előbb a diákok azzal fejezik ki tiltakozásukat, hogy délelőtt nem mennek iskolába, délután 4 órára pedig az Alkotmány utcába mennek, ahol diákok, tanárok és szülők is felszólalnak a tüntetésen. A Facebookon 13 ezren jelezték részvételüket, az érdeklődők száma 39 ezer.

„Nem hallgatnak meg minket és magasról tesznek a véleményünkre”

Ősszel volt egy nagyobb fellángolás, amikor a diákok sora jelezte, hogy rengeteg órájuk van, és a tananyag nagy részét értelmetlennek tartják. Ekkor érezte úgy a Független Diákparlament, hogy valamit tenni kell.

2014 óta létezik a Független Diákparlament, azért alapítottuk, mert a diákoknak nem volt érdemi önszerveződő érdekképviselete. Létezik egy Országos Diákparlament nevű szervezet, amit háromévente két napra szervez a minisztérium. Ezeken viszont előre be kell adni a felszólalásokat, csak engedélyezett kérdéseket lehet feltenni, nem lehet kritikát megfogalmazni, és nincs jelen a sajtó 

– nyilatkozta Gyetvai...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.