2018. január 13., szombat

MAGYARORSZÁGON A KORMÁNYPÁRTI GONOSZSÁG BELÖKTE A NYOMORGÓ GYEREKEKET A POLITIKÁBA, MIKÖZBEN MINÉL GAZDAGABB VALAKI, ANNÁL TÖBBET KAP

168 ÓRA ONLINE
Szerző: BARÁT JÓZSEF
2018.01.13.


Az 1,8 milliónyi magyar gyerek közül minden harmadik szegénységben vagy fejlődésének alapvető feltételeitől megfosztva él. Százezrek élnek olyan lakásban, ahol nincs vécé, egymillió magyar otthonában nem fűtenek rendesen. Itthon már nem csak a munkanélküliek csúsznak a létminimum alá, két-három gyerekkel is igen gyakori a dolgozói szegénység. Herczog Mária szociológus ezért veti fel: a szülőket felelősségre lehet vonni elhanyagoló magatartás miatt, ha nem gondoskodnak gyermekükről, de mi a helyzet az állammal? A magyar állam más úton jár. A Nyugat-Európában példátlan egykulcsos adó, a családi pótlék 2009-es szinten történő befagyasztása és a gyermekek után járó adókedvezmény nálunk olyan perverz újraelosztást eredményez, amelyben minél gazdagabb valaki, annál többet kap. Pedig amerikai adatok igazolták: a gyermekek iskoláskor előtti fejlesztésébe befektetett minden egyes szövetségi dollár később 16,5 dollárt fial. Mert aki jó minőségű ellátást kapott, motiváltabb, több esélye van arra, hogy sikeresen elvégzi az iskolákat.

Magyarországon időről időre negyvenezer gyermek éhezik. Horgas Péter 2015-ben olvasta ezt az adatot egy MTA-tanulmányban. A tény annyira felzaklatta, hogy úgy érezte, nem tud tovább dolgozni Mozart Don Giovanni című operájának díszletén, amíg nem mozgósítja művész és újságíró barátait, tegyenek meg minden tőlük telhetőt, hogy erre felhívják a figyelmet. Ahogy gyűjtötték az adatokat, és elmerültek – ahogyan fogalmaz – a gyermekszegénység szörnyű bugyraiban, rájöttek, többre van szükség, mint hogy hírt adjanak a tényről. Vannak alapvető ügyek, amelyek összetartanak egy nemzetet, például hogy a gyerekekről gondoskodni kell. Szerinte ha ebben sincs közös nevező, maga a nemzet hullik szét.

Így indult a Nemzeti Minimum kezdeményezés. Horgas már nemcsak értelmiségi ismerőseit kereste meg, de járta a kormányhivatalokat, a pártok képviselőinél kilincselt. Úgy látszott, megtörténhet a csoda. Nem csupán egy 85 művészt felvonultató hatalmas jótékonysági koncert programja állt össze 2015. szeptember 26-ra, de minden parlamenti párt képviselője aláírt egy országgyűlési határozati javaslatot a Nemzeti Minimum programjáról. Ebben az állt, hogy az Országgyűlés feladatának tekinti a gyermekéhezés megszüntetését, és szeptember 26-át a nemzeti minimum napjának nyilvánítja. Egyben vállalta, hogy a garanciális szabályokat törvénybe foglalja.

Illetve vállalta volna, ha a KDNP – a magyar kereszténydemokrácia nagyobb dicsőségére – az utolsó pillanatban fel nem rúgja a megállapodást, amelyre korábban a párt képviseletében Hoffmann Rózsa akkori államtitkár is áldását adta...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.