2018. január 10., szerda

MEDDIG AKARUNK MÉG OLYAN ORSZÁGBAN ÉLNI, AHOL A TÁRSADALMI PROBLÉMÁKAT BÜNTETÉSSEL "ORVOSOLJÁK'

MÉRCE
Szerző: PAP SZILÁRD ISTVÁN
2018.01.10.


Ahogy közelednek a választások, és sorra jönnek ki a közvélemény-kutatások, újra azzal kell szembesülnünk, hogy az ellenzéknek nem igazán sikerül fogást találnia az Orbán-rendszeren. Meggyőződésem, hogy ennek a sikertelenségnek részben az az oka, hogy még hét és fél év után sem értettük meg annak a rendszernek a természetét, amelyben élünk. Vagy ha elméleti szinten talán meg is értettük, az biztos, hogy szervezett politikai cselekvés még nem következett ebből a megértésből.

Pedig csak kedden két olyan hírről is olvashattunk, amely tökéletesen világítja meg az Orbánék által felépített társadalmi rend természetét.

Az egyik hír arról számol be, hogy a TASZ-nak huszonöt településen sikerült elérnie olyan önkormányzati rendeletek visszavonását, amelyek abszurd feltételekhez (pl. 15 centiméternél alacsonyabbra nyírt gyephez) kötik a szociális ellátások folyósítását.

A másik egy civilekből álló munkacsoport vizsgálatainak az eredményét ismerteti: a kutatás szerint egy-egy büntetés-végrehajtási intézetbe naponta 200-400 ember kerül elzárására, mert valamilyen piszlicsáré szabálysértési ügyben nem tudta kifizetni a kiszabott büntetést, így az 5000 forint = 1 nap „árfolyamon” elzárásra változtatják.

A kutatásból az is kiderül, hogy az ügyekkel foglalkozó bírósági titkárok és a börtönök dolgozói sem tartják hasznos vagy hatékony megoldásnak ezt, de 2012 óta ez az előírt gyakorlat, így nekik ezt kell követniük...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.