2018. január 3., szerda

MEG LEHET MÉG AKADÁLYOZNI, HOGY NÉGYÖTÖDÖS PARLAMENTI SZÖVETSÉGET SZEREZZEN A FIDSZ-KDNP?

168 ÓRA ONLINE
Szerző: BÍRÓ MARIANNA
2018.01.03.


Az MSZP-DK koordinációba ugyan beszállhat egy-két mikropárt, ám nagyobb arányban egyszerűen nem lehet többfelé osztani a körzeteket, így taktikai szavazásra kell biztatni az ellenzéki oldalt, s végre elkezdeni kampányolni. A helyzet egyelőre lesújtó.

A Fidesz arra számít, hogy legalább 100 egyéni képviselői mandátumot tud megszerezni a 106-ból, s így a listás eredményével, külhoni voksokkal, illetve a szintén neki kedvező győztes kompenzációval együtt akár négyötödös parlamenti többséget tud majd magáénak a 2018-as országgyűlési választás, azaz április 8-a után. Erre minden alapja meg is van, hiszen az elmúlt hat országos, s így az egyéni választókerületeket is tükröző, nagy közvélemény-kutatás alapján nemhogy a kormányváltásra, hanem a kétharmad megakadályozására is egyre haloványabb az esély a még mindig csupán magával, illetve a kis pártok közötti alkudozással foglalkozó ellenzéki oldalon.

Így viszont 95 nappal a választás előtt igenis

reális az elképzelés, hogy a Fidesz elviszi a 2018-as választáson a parlamenti mandátumok négyötödét.

Hogy miért?

Mert miközben minél több felé igyekszik koordinálni az összefogni képtelen ellenzéki oldal, addig a Fidesz 106 egyéni országgyűlési képviselőjelöltje immáron hónapok óta győzködi a körzetek lakosságát arról, hogy biztonságuk, s lakhelyük gyarapodásának záloga az, ha a Fidesz jelöltje nyer. Márpedig közismert, hogy a Fidesznek 2014-ben is azért lett kétharmada, mert az egyéni választókerületekben, ahonnan a parlamenti mandátumok több mint fele érkezik, az ellenzéki voksok több jelölt között oszlottak meg. Így a kormánypárti jelöltek csekély többséggel is elvihettek egy-egy körzetet, és végül a 106 helyből 96-ot nyert meg a Fidesz...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.