2018. január 5., péntek

MEGKÖNYÖRÜLT A KORMÁNY A ROKKANTAKON, DE KEVESEKNEK LESZ JELENTŐSEN KÖNNYEBB

HVG ONLINE - GAZDASÁG
Szerző: SZLAVKOVITS RITA
2018.01.05.


Beláthatta a kormány, hogy az öt évvel ezelőtti rokkantellátási törvénymódosítással tízezreket hagyhatott az út szélén. Idéntől egyes támogatások nőnek és új ellátások is elérhetők. De kinek, mikor és mennyi jár?

„Kaphatok pluszpénzt? Nem hallottam róla. Hol lehet kérni?” 

– lepődött meg az 60 éves pusztaszeri asszony. Merschdorf Attiláné Ibolya január elején még nem halott arról, hogy igényelhetne pluszpénzt egészségi állapota miatt. A nő néhány éve stroke-ot kapott, kétszer is meg kellett műteni, fel tud kelni ugyan kerekesszékéből, de legfeljebb a ház elé tud kimenni rövid időre. Ötvenhárom százalékos rokkantsági besorolást kapott, de mert csak 1978 és 1985 között volt munkaviszonyban, tehát nincs meg a szükséges szolgálati-biztosítási ideje, nem kap rokkantellátást, de dolgozni sem tud. Most sem tudja, hogy a januártól igényelhető új, kivételestámogatásra vajon jogosult-e. A feltételek között ugyanis szerepel az is, hogy az előírt biztosítotti idő legalább felével rendelkezni kell (öt éven belül legalább három év, tíz éven belül legalább hét év), illetve azokat kell a mérlegelésnél előnyben részesíteni, akik a biztosítotti idő legalább 90 százalékával rendelkeznek.

A parlament a kormány javaslatára tavaly módosította az ellátásokra vonatkozó 2012-ben rendkívül megszigorított szabályozást úgy, hogy a támogatásokból korábban a biztosítotti idő hiánya miatt kiszorultak 2018 januárjától - nem alanyi jogon és a keret erejéig - igényelhetnek kivételes támogatást. Emellett mostantól 50 ezer forintot kaphatnak azok, akik 20 évig ápolták súlyosan fogyatékos gyermeküket, nyugdíjasok, de épp gyermekük gondozása miatt nem tudtak dolgozni, és ezért rettenetesen alacsony a nyugdíjuk. Aki nem gyermekét, hanem házastársát, szülőjét vagy más rokonát ápolta, továbbra sem kaphat ilyen kiegészítést. Mindeközben a nem nyugdíjaskorúak ápolási díjként kapott pénze öt százalékkal nő, ez a legmagasabb kategóriában 3200 forintos emelkedést jelent, így 58 590 forintot kapnak majd mostantól.

Nem könnyű kalkulálni, és nem mindenki kaphat, aki kér

A pontos összegeket nehéz lenne kiszámolni, amelyeket most megítélhetnek a kivételes támogatást igénylőknek, ez minden esetben más lehet. Gulyásné Bölkény Ágota, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) jogásza szerint a kivételes ellátások esetében az összeget úgy lehet kiszámolni, hogy azt a pénzt kell alapul venni, amelyet a besorolás alapján megítéltek volna korábban, ha valakinek meglett a biztosítási ideje, és ennek kaphatja meg a 60 százalékát. Például, ha valaki a rokkantsága okán (a legsúlyosabb kategóriában) a rokkantsági alapösszeg 150 százalékát (148 935 forint) kapta volna, amelyet a biztosítotti idő hiánya miatt eddig nem kapott meg, a kivételes ellátás összege ennek a 65 százaléka lehet, tehát 96 417 forint. (A rokkantellátásban az alapösszeg 98 ezer forint, a kategóriák szerint ennek az összegnek vagy a 40-45 százalékát vagy a súlyosabbb esetekben a 100-150 százalékát állapítják meg.) A semminél több, de okkal felmerülhet, hogy aki önhibáján kívül nem tudott elhelyezkedni, az miért kapja az egészségi állapota szerint járó összeg alig több mint felét...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.