2018. január 25., csütörtök

MERKEL FŐLEG TRUMPNAK ÜZENT DAVOSBAN, DE ORBÁN IS ÉRTHET BELŐLE, HA AKAR - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.01.25.


- Az olasz és a görög kormányfő egyértelművé tette, hogy mit gondol a magyar bezárkózási politikáról, az unió illetékes biztosa pedig elfogadhatatlannak nevezte a menedékkérők átvételének visszautasítását

- Közép-Európában a kevésbé képzett rétegek körében aratnak a populisták

- Soros György alapítványai úgy látják, hogy Magyarország veszélyes útra tévedt

Die Welt

A konzervatív lap úgy értékeli, hogy igen meggyőző volt a német kancellár davosi beszéde Európa jövőjéről. Merkel szerint a földrész napjainkban hasonló kihívással néz szembe, mint 100 éve, amikor véget ért az 1. világháború, ám a protekcionizmus és a nacionalizmus nem megfelelő válasz. Az államok csak együtt tudják megoldani a gondokat, és ha közülük valamelyik úgy érzi, hogy igazságtalanul bánnak vele, akkor azt párbeszéd útján kell tisztázni. A menekültkérdésre rátérve úgy fogalmazott, hogy az EU kapuja előtt zajlik a globális konfliktusok jelentős része. Sajnálatosnak nevezte, hogy még nincs egyezség az ügyben, mitévők legyenek azokkal a menedékkérőkkel, akik már a földrészen vannak.

A miniszterelnök jelezte, hogy országának szánja a vezető szerepet az unión belül, azaz üzent Macronnak, aki az elmúlt hónapokban kihasználta a német kormányalakítási nehézségeket és benyomult az európai hatalmi vákuumba. Merkel sürgette, hogy az unió találjon közös megoldást a protekcionizmusra, és jusson megállapodásra a migránsok, valamint a európai védelem kapcsán. Mint mondta, ha nem küldenek egyértelmű jelzéseket a világ olyan nehézsúlyú szereplőinek, mint Kína vagy India, akkor Európa elveszett. Ugyanakkor önkritikusan állapította meg, hogy Németországnak nem vált javára, amikor a belső gondok miatt hosszú időre kivonult a nemzetközi politikából.

Daily Telegraph

Az olasz és a görög kormányfő igen epés megjegyzésekkel illette Magyarországot, amiért az kerítést emelt a déli határon. Mindketten Davosban, a Világgazdasági Fórum egyik panelbeszélgetésében szólaltak fel. Ciprasz azt hangsúlyozta, hogy közös migrációs politikára van szükség, azaz, hogy jogi eszközökkel megfelelő csatornába tereljék a beáramlást. Mint mondta, ez nem azt jelenti, hogy leállítsák a folyamatot, és nem egyenlő azzal sem, hogy határzárat emeljenek, ahogy az Görögországtól északra történt. Mindkét politikus sürgette, hogy a tagállamok vegyék át a menedékkérőket és ne azt várják, hogy a mediterrán országok majd egymaguk megbirkóznak a teherrel.

Arról is beszéltek, hogy a migráció okait kell felszámolni, ezért egyfajta Marshall-segélyt kell adni Afrikának. Merthogy a gond nem az, hogy emberek új életet igyekeznek teremteni maguknak Európában, hanem az, hogy miért nem tudnak élni a saját hazájukban. A görög miniszterelnök kitért arra, hogy a többi EU-kormánynak vállalnia kell a felelősséget a menekültek befogadására. Gentilone pedig a kvóták fontosságára figyelmeztetett. Emlékeztetett arra, hogy hamarosan kezdődik a vita a közösség következő, hosszú távú költségvetéséről, ám a bevételi oldalon a britek miatt hibádzik 13 %-nyi tétel. De miként tömjék be a lyukat, ha nincs szolidaritás és együttműködés – kérdezte...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.