2018. január 16., kedd

MIÉRT NE VEGYÜNK MA INGATLANT?

IFL GAZDASÁG BLOG
Szerző: SZARVAS NORBERT
2018.01.15.


Sokak fejében megfordult már, hogy miért lenne érdemes lépni valamilyen formában (CSOK?, hitel?, megtakarítás felbontása? családi segítség?) és megpróbálni beszállni az ingatlanpiacba. Hogy miért? Mert olcsóak a hitel! Mert az ingatlanárak növekednek! Mert soha nem volt ennyire egyszerű albérlőt találni! Mert az albérlet ROI mutatója az egeket verdesi! Oké, ez így mind szép és jó, de beszéljünk a másik oldalról, hogy miért ne vegyünk ma ingatlant?

Mert azonnal bukunk

A túlárazott ingatlanpiacnak a legnagyobb hibája, hogy bármelyik percen kipukkadhat a lufi. Ilyenkor érdemes azon gondolkozni, hogy mikorra várjuk ezt a visszaesést? A köztes időben képesek leszünk legalább a visszaesés összegét kompenzálni azzal, hogy albérleti díjat szedtünk be (a lakhatás céllal megvásárolt lakásokról már ne is beszéljünk).

Tehát veszel egy 20M forintos panelt, amit ki tudsz adni havi nettó 80 000 forintot nyereségért albérletbe. Ez évente 960 000 forintot jelent a családi költségvetésünknek. Azonban, ha kipukkad a lufi, akkor az ingatlan máris 15M forintot ér (példa) majd és egyből realizáltunk egy 5M forintos veszteséget elméletben (ne zárjuk ki az esélyét a jövőbeni ingatlanárak emelkedésének sem).

Kérdés az, hogy szerinted ebben a statikus példában van esélyünk arra, hogy 5 évig marad a mostani piaci helyzet? Ha igen, akkor 5 év a mi menekülési pontunk, azaz az időtáv, amíg beszedve az évi 960 000 forintokat tudunk nullára kerülni a mostani befektetésünkhöz képest...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.