2018. január 15., hétfő

MILLIÁRDOKAT ÖL A KORMÁNY A BALATONI ELEKTROMOS HAJÓZÁSBA

24.HU 
Szerző: MÁZSÁR TAMÁS
2018.01.15. 


- A kormány terve a balatoni elektromos hajózás felvirágoztatása. Már 2016-ban biztosított erre egymilliárd forintot, és további milliárdos tervek is van.

- Decemberben a Magyar Vitorlás Szövetség és a Balatoni Elektromos Hajózási Nonprofit Kft. stratégiai megállapodást kötött, a vízi élményturizmus fellendítésére és a kikötői infrastruktúra fejlesztésére.
- A kft. tulajdonosa Viszkei András, aki testvérével évekkel ezelőtt megalapította az elektromos hajók gyártására specializálódott Aqwia Kft.-t.
- Korábban a cég több száz milliós állami támogatást kapott. Viszkei András már nincs benne a vállalatban, a testvére viszi az üzletet.
- Viszkeiék reklámügynöksége milliárdos összegben nyert pályázati pénzeket a 2010-es kormányváltás után.
- Balatonkenesén lehet az egyik e-hajó kikötő, de a helyiek nem örülnének ennek. Félnek, hogy a strand eliszaposodik. Az sem tiszta egyelőre, hogy a kikötőnek szánt terület közpark-e vagy sem.
- Egy Mészáros Lőrincék által üzemeltetett kempingben is lehet e-kikötő.
- Pedig tömegigényről nem beszélhetünk: jelenleg 276 elektromos hajtással rendelkező kishajó van nyilvántartva, ebből körülbelül 250 van a Balatonon.
Ha minden jól megy, 20-30 millió forintos elektromos luxusjachtok lephetik el a Balatont, legalábbis már készül az infrastruktúra, startolnak az e-kikötő fejlesztések. A kormány kerített egymilliárd forint támogatást a beruházásokhoz, és Balatonkenesén hamarosan be is indulhat a gépezet. Esélyes helyszín még egy Mészáros Lőrinc-féle kemping partszakasza, de az önkormányzatok tulajdonában álló Balatoni Hajózási Zrt. is beszállna az üzletbe...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.