2018. január 11., csütörtök

MODERN BOSZORKÁNYÜLDÖZÉS-E GERÉB ÁGNES ÍTÉLETE

MÉRCE
Szerző: SZABÓ LIZA
2018.01.11.



Január 9-én, kedden a Fővárosi Ítélőtábla két év börtönre ítélte Geréb Ágnest, valamint tíz évre eltiltotta a munkavégzéstől. Évek óta húzódik az ügye, 2012-ben ugyanezt a büntetést kapta. Áder János a dolog jogerős bírósági lezárása után dönthet arról, felmenti-e.

Két tragikus véget ért otthonszülési eset miatt került bíróságra, az egyik 2003-ban történt, a másik 2007-ben.

Tavaly áprilisban enyhítettek a 2012-es ítéletén, mert az igazságügyi szakértők véleményének figyelembe vétele után, az egyik tragédiában nem találták felelősnek. A mostani bírósági döntés ezt fordítja vissza.

Geréb Ágnes a magyarországi otthonszülés úttörőjeként híresült el, emellett ő volt az is, aki még korábban az apás szülést bevezette itthon. Geréb szülész-nőgyógyászként végzett Szegeden és pszichológusként az ELTE-n, és a hetvenes évek végén kezdte meg munkásságát: az elejétől fogva segített az apáknak bejutni a szülőszobába, azonban akkoriban ez is kirívónak számított, fél évre ki is tiltották. Viszont, eljárását követve, először Debrecenben engedték be a hozzátartozókat, majd egyre terjedt a gyakorlat és 2008-ra már a szülések 70 százalékánál volt benn a szülő nő rokona – bővebben itt írtunk róla.
Most, a tárgyalás után azt mondta, hogy ha munkája “segített bármivel közelebb kerülni egy igazságosabb és emberbarátibb rendszerhez, akkor volt valami haszna, pozitív hozadéka ennek a hosszú, nehéz időszaknak, ennek a boszorkányüldözésnek”.

Ennek az emberbarátibb rendszernek része például a dúla jelenléte, a szülés utáni azonnali szoptatás, az apás szülés, ami ma már nem egy lenézett dolog, hanem természetes...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.