2018. január 2., kedd

NEM PÁLYÁZATI ÚTON KAPOTT AZ ATV TULAJDONOSA 800 MILLIÓ FORINTOT ORBÁNTÓL

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2018. 01.01.


Az Index hozta nyilvánosságra, hogy a december 28-i Magyar Közlöny szerint a kormány 758 milliót adott a Hit Gyülekezetének a hazai és határon túli egyházi fejlesztésekre szánt közpénzből. Nem sokkal ezután a Hit Gyülekezete is kiadott egy MTI közleményt. Ebben az áll, hogy “Kormányhatározattal részesült támogatásban a Hit Gyülekezete és a Szent Pál Akadémia”.

Gábor György a Hit Gyülekezete “önfenntartó egyházmodellre” vonatkozó deklarációjával összegyeztethetetlennek nevezte a csaknem 800 millió forintos kormányzati támogatást. A filozófus vallástörténész Facebook oldalán idézte Mészáros István, volt SZDSZ-es képviselő 1999-ben elhangzott beszédét, amelyben Mészáros azokat az egyházakat kárhoztatta, akik állami pénzt fogadnak el. Mindezt az egyház és az állam öszefonódásának nevezve.

Gábor György kritikájára Mészáros István a Hit Gyülekezete teológiai főiskolája, a Szent Pál Akadémia rektor-helyetteseként a gyülekezeti Vigyázó blogban válaszolt. Ebben Mészáros azt állította, hogy az állami támogatás igénybevétele “azt jelzi, hogy hosszú kirekesztettség után immár neki is van esélye rá, hogy – más szereplők mellett – pályázatot nyerhessen”. (A levélváltásról az Amerikai Népszava ebben a cikkében írt.)

A Hit Gyülekezete azonban a csaknem 800 milliós (egymilliárdhoz közelítő!) közpénzt nem pályázat útján nyerte el. Mint saját közleményéből is kiderül, kormányhatározattal került a hatalmas mennyiségű közpénz az ellenzékinek mondott ATV tulajdonosa, Németh Sándor, s az általa vezetett gyülekezet zsebébe. Pályázatokról nem kormányhatározattal döntenek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.