2018. január 29., hétfő

NYERÉSRE ÁLLNAK AZ ÁLHÍREK

TÉNYGYÁR
Szerző: Ténygyár
2018.01.28.


- A kokainba forgatott csirkét lenyomta a hullaházi dolgozó

- Trump csillaga leáldozóban
- Kelet-Európa is beszállt az álhírek terjesztésébe

Lassan köteteket lehet megtölteni az álhírek felismeréséről és kicselezéséről szóló írásokkal – de a helyzet az, hogy még mindig az álhírek állnak nyerésre.

Nem véletlen, hogy az idei évet a Facebook is azzal kezdte, hogy újabb szigorításokat jelentett be az álhírek kiszűrése érdekében. Szükség is van arra, hogy a közösségi csatornákon valamiféle korlátja legyen a szándékosan hamis információk terjedésének, minden jel arra mutat ugyanis, hogy 2017-ben az álhírek még 2016-nál is jobban terjedtek.

A Buzzfeed összeszedte azt az 50 átverést, ami a Facebookon a legnagyobb elérést generálta.

A számok egészen elképesztőek: ez az 50 darab „hír” ugyanis mintegy 23,5 millió megosztást, reakciót és kommentet generált, ami a 2016-ban összeszámolt 21,5 milliós aktivitásához képest valóban érezhető emelkedést jelent.

De mi változott 2016-hoz képest?

Az abszolút első a listán a „Kórházba szállították a bébiszittert, miután egy csecsemőt helyezett fel a vaginájába” – több mint 1,2 millió reakció érkezett erre a „cikkre” tavaly májusi első megjelenésétől december végéig. A második, nem sokkal lemaradva „Az FBI több mint 3000 péniszt talált a hullaházban dolgozó gyilkos otthonában”, a harmadik pedig a „Charles Mansont szabadon engedik” címmel hasító álhír lett, mindkettő jócskán 1 millió fölötti reakciót generálva (a Mansonról szóló cikk mentségére legyen szólva, hogy még jócskán a halála előtt kezdett el terjedni).

Ami feltűnő a listán: a top10-be összesen 1 politikai témájú álhír fért bele, az is a „Trump kiadta a parancsot öt pulyka kivégzésére, amelyeknek Obama megkegyelmezett”. Hálaadás idején Amerikában szokás elnöki kegyelemben részesíteni egyes, az elnök elé citált pulykákat, hogy ne legyen belőlük vacsora, az álhír erre reflektálva tette meg Trumpot gonosz pulykagyilkossá, aki az Obama által felszabadított pulykákra is lesújtott (volna).

2016-ban egyébként még valóban Trump volt az álhírek koronázatlan királya: egyrészt azért, mert minden, neki kellemetlen hírre pusztán annyit reagált, hogy azok „álhírek”, másrészt pedig – bár erre egyelőre nincs hivatalos bizonyíték – jó eséllyel többek közt a célzott, Facebookon terjedő álhírek juttatták végül a Fehér Házba. Talán nem meglepő, hogy ilyen felfokozott kampány mellett 2016-ban az 50 legnagyobb hoax közül 23 volt politikai tartalmú.

2017-ben viszont már más szelek fújtak, az elnökválasztási hisztéria lecsengése után az álhírek visszatértek a maguk „normális” nyomvonalára: 50-ből csak 11 álhír foglalkozott politikával, a többség inkább valamilyen bűntényt tett meg tárgyául.

Így kerülhetett fel a listára például a „Dühös nő vágta le partnere péniszét, mert nem nézett a szemébe szex közben”, „Az idős nő 65 macskáját tanította be arra, hogy kirabolják a szomszédait” és a „Letartóztatták az étterem menedzserét, mert kokainba forgatta a csirkehúst sütés előtt, hogy rászoktassa a vevőket, és több pénzt szerezzen” típusú hírek. A top10-es listán szereplő álhírek közül egyébként kettőnek a címében szerepelt a vagina, kettőében pedig a pénisz szó (és ezen kívül plusz egy szólt teljes egészében péniszekről), egy pedig a női bírókról, akik „férfi ejakulációs törvényt mutattak be” – hagyjuk is, hogy ez mit takar –, elég jól szemléltetve, hogy milyen típusú álhírek hozzák meg az áhított kattintást…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.