2018. január 21., vasárnap

NYOMTASS TE IS! - FÉLBEHAJTOTT A4-ES LAPPAL A MINDENT BETERÍTŐ KORMÁNYPROPAGANDA ELLEN

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: SIPOS ZOLTÁN
2018.01.20.



A megyei napilapok tavalyi felvásárlása után széles rétegek nem tudnak hozzáférni a kormánnyal szemben kritikus hírekhez. A Nyomtass te is! mozgalom a független sajtóban megjelenő cikkeket juttatja el azokhoz, akik egyébként csak a kormánypropagandát fogyasztanák. Interjú L. László Jánossal, a Nyomtass te is! mozgalom ötletgazdájával, a lapot kiadó eDemokrácia Műhely Egyesület elnökével.

Honnan jött a “Nyomtass te is!” ötlete? És mikor indult a projekt?


László János: Orbán Viktor külföldi újságírók előtt rendszeresen azzal szokott érvelni, hogy Magyarországon mindent meg lehet írni, tehát sajtószabadság van. Jóllehet, a sajtószabadság azt is jelenti, hogy az állampolgároknak a közügyekben való tájékozódásához széleskörű, sokoldalú és egyszerű lehetőséget kell biztosítani. Ezt elméletben az alaptörvény is garantálja. Magyarországon ez a lehetőséget ma mégsem biztosítják a vidéken élők nagy részének. A Nyomtass te is! projektet azért indítottuk el, hogy egy olcsó és egyszerű eszközzel elérjük azokat a milliókat, akik kényszerűségből, vagy megszokásból csak az M1 televíziót nézik, a Kossuth rádiót hallgatják, a fideszes polgármesterek által kiadott helyi újságokat, és a kormány által elfoglalt megyei lapokat olvassák. Noha az ötlet egy ideje már megvolt, a végső lökést az adta, amikor a fideszhez köthető üzleti körök a nyáron felvásárolták a megyei lapokat.


Milyen szempontok szerint válogatják a szemlézendő cikkeket?


Elsődleges szempontunk, hogy a kormányhoz közel álló sajtótermékekben, televíziókban és rádiókban elhallgatott legfontosabb híreket eljuttassuk az emberekhez. Maradt még ugyanis néhány független újság és hírportál Magyarországon, amelyek tisztességesen végzik a munkájukat, csakhogy ők nem jutnak el elég emberhez. A cél tehát az, hogy ne csak az elfogult, gátlástalan propagandának legyenek kitéve a (főleg vidéken élő) állampolgárok, de más vélemények is elérjenek hozzájuk. Hetente szemlézzük a független sajtót, és az innen kiválogatott, rövidített, közérthetővé tett cikkeink elsősorban a szegénységről, a korrupcióról, az egészségügy, illetve az oktatás állapotáról szólnak. A Nyomtass te is! megyei változataiban pedig a helyieket érintő ügyekről számolnak be. (A megyék a lap negyedik oldalát kapják meg, ahová a helyi aktivisták, ott élő újságírók javasolnak híreket.)

Hány lapszámot nyomtatnak jelenleg?

Mivel sokan egyszerűen csak kinyomtatják, és saját maguk terjesztik a Nyomtass te is! aktuális számait – anélkül, hogy nekünk szólnának erről – nehéz pontos kimutatásokat szereznünk (az újság a mozgalom weboldaláról, valamint a Facebook-oldaláról is letölthető). Az mindenesetre biztos, hogy például Miskolcon heti 3500 példányt nyomtatnak ki, vagy Tótkomlóson 1200-at, de akadnak helyek ahol csak pár tucatnyit. Becslésünk szerint 5-10 ezer körül nyomtatunk hetente. De ez a szám folyamatosan növekszik.
Hány településen terjesztik?

Ahogy az a honlapunkon megtalálható térképen is jól látszik, már több mint ötven településen vagyunk jelen. A cél ugyanakkor az, hogy a megyeszékhelyekről kiindulva előbb-utóbb a legkisebb falvakba is eljuttassuk a Nyomtass te is! aktuális számait. Január közepére már 18 megyében lesznek független médiapartnereink (internetes portálok) és helyi aktivistáink.
Vannak megyei lapszámaik: minek az alapján dől el, hogy egy-egy megyében indítanak egy ilyen megyei számot?

Első körben azokkal a megyékkel vettük fel a kapcsolatot, ahol az alapítóknak, illetve az aktivistáinknak a rokonság és a barátok révén nagyobb beágyazottsága volt. Január 19-ig azonban már minden megyében szeretnénk ott lenni. Miért pont eddig? Azért, mert az amerikai külügyminisztérium még november elején kiírt egy pályázatot Az objektív média támogatása Magyarországon címmel, aminek ez a határideje, és amin természetesen mi is szeretnénk indulni. Egy ilyen volumenű pályázat elnyeréséhez ugyanakkor az egész országban jelen kell lennünk. Az építkezés nem áll rosszul, ezen a héten például Kecskeméten és Csongrádban is sikerült olyan helyi internetes portálokat találnunk, amelyek partnerként szívesen részt vennének a Nyomtass te is megyei verzióinak elkészítésében és terjesztésében...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.