2018. január 14., vasárnap

ORBÁN A WELTNEK: KÉSZEK VAGYUNK ELFOGADNI A MENEKÜLTEK BETELEPÍTÉSÉT - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.01.14.



- Orbán: Magyarország csak azért nem vétózta meg az oroszellenes szankciókat, hogy egyben maradjon az EU;

- Nem sok jót ígér a magyar kormánynak az uniós támogatások jövője kapcsán a német nagykoalíciós megállapodás;

- A szélsőséges osztrák Szabadságpárt Orbán példáját követné, ha sikerült volna megszereznie az egyeduralmat.
Die Welt

Magyarország hajlandó részt venni a kvótarendszerben, ha az EU nem írja elő, hogy kiket kell befogadnia. Ezt Orbán Viktor nyilatkozta a német konzervatív újságnak. Mint mondta, neki nem Brüsszellel, hanem az ottani politikusokkal és bürokratákkal van baja, mert úgy viselkednek, mintha egy birodalom központja lennének. A kormányfő a maga részéről a tagállamok vezetőit tömörítő Tanácsra hagyná a fontos döntéseket. Megjegyezte, hogy a magyarok többet konyítanak a migrációhoz, mint a németek, már csak földrajzi okokból is. De az ország szolidáris, csakhogy ezért bírálják. Pedig katonákkal védi az EU külső határát, noha ezért Berlin és az unió egy fityinget sem fizet, sőt még szidja is a magyarokat. Ugyanakkor azt mondta, hogy az olaszok és a görögök nem tartják be a kötelező schengeni előírásokat, ám a Bizottságot terheli a felelősség, hogy ezt megengedi. Márpedig ebből az következik, hogy lassan vége a szabad mozgásnak a szervezeten belül, hiszen le kell zárni a belső határokat, ha nem sikerül fenntartani a külső védvonalat.

Orbán szerint ő egyetért a pápával abban, hogy segíteni kell a menekülteknek, csak éppen a hogyan a kérdés. Hiszen pl. a szírek már biztonságban vannak török, görög, macedón és szerbe földön is, mielőtt elérnek Magyarországig. De úgy nem lehet a migránsokat támogatni, hogy az ember közben tönkreteszi a saját népét, első a családért, a nemzetért érzett felelősség. Egyébként is az érkezők többsége jelenleg megélhetési okokból akar bejutni. A miniszterelnök megismételte, hogy Magyarország ragaszkodik nemzeti-keresztényi gyökereihez, a Nyugat viszont nem, ellenben ezt liberálisnak és jogállaminak nevezi. A politikus Lengyelországnak kitartást és türelmet tanácsol Brüsszellel szemben. Egyúttal eszelősnek nevezte, hogy Putyint patás ördögnek tartják Európában, merthogy Oroszország a világpolitika szereplője, államfője pedig mindenekelőtt a birodalmat igyekszik egyben tartani. Csak éppen az EU nem érti Moszkvát. Nem fogja fel, hogy a Kremllel szemben egyszerre kell erőt és együttműködés készséget mutatni. Amúgy Magyarország csak azért nem akadályozta meg a szankciókat, nehogy arra rámenjen az unió. De ettől még nem fogadja el Kelet-Ukrajna megszállását.

A politikus elmondta, hogy a magyarok továbbra is nagyra becsülik Németországot, noha Berlin ezt mostanában nem viszonozza. Merkelnek viszont sokat köszönhetünk, pl. az európai gazdaság stabilitását illetően.

A magyar helyzetre rátérve, Orbán kifejtette, hogy csupán a Soros-hálózathoz tartozó civil szervezeteknek van bajuk a vonatkozó törvénnyel, mert be kell vallaniuk, hogy a milliárdos támogatja őket. Ő a maga részéről azt nem fogadja el, hogy ezek az NGO-k le akarják rombolni a határkerítést és másfajta bevándorlási politikát szeretnének. Ezt azonban nem lehet eltűrni. Egyúttal cáfolta, hogy a fellépésben bármiféle szerep jutna az antiszemitizmusnak. De miként bizonyítsa ezt, miközben az ország egyáltalán nem engedi meg a zsidóellenességet. Továbbá szabad a sajtó, amit tanúsít, hogy legalább annyi kormányellenes média van, mint hatalompárti. Itt inkább az a gond, hogy az ellenzék gyenge és ez zavarja a baloldali újságírókat. A Számvevőszék által kirótt bírságról a kormányfő úgy vélekedett, hogy fizetni kell, ha egy párt elnagyolja kampányfinanszírozást és a hozzátartozó könyvelést. A Fidesznél ez nem fordulhat elő. Arra a kérdésre, hogy ha tényleg jól megy a gazdaságnak, ahogyan azt a hivatalos propaganda állítja, akkor miért mennek el ennyien külföldre, Orbán azzal válaszolt, hogy még sok a teendő. De már jönnek haza a fiatalok.

Kínában a politikus nagy lehetőséget lát, Peking felülmúlhatatlan feltételeket kínál, igen egyszerű vele együttműködni. De Európának is érdeke, hogy Magyarországnak jól menjen a sora. Orbán itt megismételte, hogy 2030-tól a Visegrádi Csoport a németekkel együtt finanszírozza majd az EU-t...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.