2018. január 16., kedd

ORBÁNÉK MOST ZABÁLJÁK FEL A JÖVŐT BENNE AZ UNOKÁINKKAL

VÁROSI KURÍR - KULTÚRA
Szerző: bl
2018.01.16.


Tóth Bertalan, az MSZP országgyűlési képviselőcsoportjának a vezetője „Lehetne-e hosszabb az élettartam 50 évnél? ”címmel írásbeli kérdéssel fordult Dr. Seszták Miklós, nemzeti fejlesztési miniszterhez. A képviselő arról írt, hogy a szakirodalom szerint az atomerőművek üzemidejét ma már 60 évre tervezik, de lehet olvasni 80 éves üzemidőről is.



Folytassa Paks 1!

Szartői vélemények szerint akár az is vizsgálható lehet, hogy a Paksi Atomerőmű blokkjai 50 éves üzemidejének lejártát követően a leállítása helyett hogyan, milyen feltételekkel tudnának tovább működni. A képviselő többek között választ várt az alábbi kérdésekre:

• Folytatott – e vizsgálatot a Kormány vagy az MVM-csoport arról, hogy meg lehetne-e hosszabbítani a Paksi Atomerőmű Zrt. atomerőművi blokkjainak üzemidejét az újabb, húsz évnyi üzemidő lejárta után?
• Mennyi lenne az újabb üzemidő-hosszabbítás becsült költsége? Mit kellene cserélni a meglévő blokkokon az üzemidő hosszabbításához?

A szocialista frakcióvezető kérte, hogy amennyiben nem is tervezi a vizsgálat lefolytatását, ennek indokait ismertesse a tárcavezető.

A miniszter helyett Fónagy János államtitkárt válaszolt. Sokkal okosabbak nem lettünk, hiszen új információkat nem fogalmazott meg a levél. Ahogyan megszoktuk, a szokott blablát olvashattuk. A részvénytársaság közgyűlése 2001 januárjában arról döntött, hogy a blokkok üzemidejét 20 évvel meghosszabbítja. Az atomerőmű blokkjainak üzemidő hosszabbítására vonatkozó eljárások 2009-ben elindultak. Az Országos Atomenergiai Hivatal 2017 decemberében döntött az utolsó–4. blokk–üzemidőn túli hosszabbításáról a következő 20 évre...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.