2018. január 6., szombat

OROSZ KUTATÁSOK: MITŐL ERŐS PUTYIN?

TÉNYGYÁR
Szerző: Ténygyár
2018.01.06.


- Nem igazán akad kihívója a jelenlegi elnöknek

- Az oroszok viszonylag jól érzik magukat
- De valami azért hiányzik a teljes boldogsághoz


Nagyot nem veszíthet az, aki már most megteszi a jövő márciusi orosz választások győztesének Vlagyimir Putyin regnáló elnököt – a közvélemény-kutatások alapján nem is lehet kérdés, ki lesz Oroszország első embere. Érdemes viszont megnézni azt is, hogy mindeközben hogyan érzik magukat az oroszok, nem sokkal a választások előtt. Tanulságos.

A legfrissebb, december 27–30. között végzett felmérés 58 százalékra mérte Putyin támogatottságát, kihívói pedig meg sem közelítik, nem hogy őt, de még a 10 százalékot sem. És tegyük hozzá gyorsan, hogy utoljára november végén mértek ilyen „rossz” eredményt a jelenlegi elnöknek, igaz, azóta történt ez-az: például a legnépszerűbb ellenzéki politikust, Alekszandr Navalnijt december 25-én nemes egyszerűséggel eltiltották a választáson való indulástól, de hadjárat indult egyes sajtótermékek ellen is.

Ám elnézve a jelöltek listáját Putyinnak nem nagyon kell szorongania: Navalnij kiiktatásával az egyik legnagyobbnak tűnő akadály elhárult, a második legerősebb ellenfél pedig az a Vlagyimir Zsirinovszkij, akit leginkább részeg nyilatkozatairól, a Dumában kezdeményezett bunyóiról és rasszista, antiszemita, szexista megjegyzéseiről szokás felismerni (egyébként szokás szerint a Liberális Demokrata Párt jelöltje), de 10 százalékon felül több mint egy éve nem mérte egyetlen közvélemény-kutató sem.

Vagyis nagyon úgy tűnik, hogy Putyin újabb hat évnyi kormányzásra készülhet. Már csak az a kérdés, hogy az oroszok hogyan élik meg mindezt? Nos, úgy tűnik, hogy többnyire örömmel.

A Levada közvélemény-kutató 2017. december közepi felmérése szerint az oroszok boldogabbak, mint a Szovjetunió szétesése óta bármikor...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.