2018. január 12., péntek

OROSZBARÁTSÁGA MIATT MEGBUKOTT KONGRESSZUSI ALKALMAZOTT EGYENGETI A MAGYAROK ÚTJÁT WASHINGTONBAN

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: KŐMŰVES ANITA
2018.01.11.


A magyar kormány embereinek is segített Washingtonban az az amerikai kongresszusi alkalmazott, akinek a külügyi bizottságban betöltött posztjáról gyanús oroszországi kapcsolatai miatt kellett távoznia. Paul Behrends a sokak által Putyin emberének tartott amerikai képviselő, Dana Rohrabacher közeli munkatársa. A Politico cikke szerint ő a magyar kormány egyik legfontosabb kapcsolata az amerikai képviselőházban. Nyilvános amerikai adatbázisok szerint Behrends főnökével többször is járt Magyarországon, egy ízben közvetlenül Moszkvából érkeztek. Ez pont az a legvitatottabb oroszországi útjuk volt, ami kiverte a biztosítékot Washingtonban.

Az amerikai lap szerint Behrends rendszeresen egyengette orosz lobbisták útját az amerikai törvényhozás folyosóin, ám emellett a magyaroknak is sokat segít. A 2016-os elnökválasztási kampány hevében Behrends volt az, aki összehozott egy találkozót Megyesi Jenőnek, Orbán Viktor amerika-ügyi tanácsadójának a dúsgazdag republikánus üzletemberrel, Peter Thiel-lel. A találkozóra a republikánus elnökjelölő konvenció alatt került sor, amikor Thiel épp Ohióban volt a közelben.

Tavaly júniusban is nagy szolgálatot tett Megyesinek Behrends: amikor a képviselőházban beterjesztettek egy a magyar kormányt keményen elítélő határozatot, akkor Behrends volt az, aki segített Megyesinek összehozni találkozókat képviselőkkel, és így sikerült megtorpedózni, hogy a képviselőház végül elfogadja a javaslatot. A szöveg a migránsokkal való bánásmód, az ellenzék elnyomása, a sajtó- és gyülekezési szabadság korlátozása, az egyetemek és a civilek, illetve független kutatóintézetek elleni támadásokat is említette.

December közepe óta többször kerestük Megyesi Jenőt telefonon, irodájában és emailben is, ám nem sikerült elérnünk. Második emailes megkeresésünkre annyit válaszolt: vakációzik. Amint elérjük, közöljük reagálását. A magyarokkal való kapcsolatáról érdeklődve Paul Behrendset, illetve főnöke sajtósát is többször kerestük az elmúlt egy hónapban, ám választ egyelőre nem kaptunk...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.