2018. január 1., hétfő

ÖRÜLJÜNK-E A REPUBLIKÁNUSOK ADÓREFORMJÁNAK?

KAPITALIZMUS BLOG
Szerző: peterisz
2017.12.31.


Vegyes reakciók fogadták a republikánus többségű képviselőházban frissen elfogadott, és Trump elnök által december 22-én aláírt nagyszabású adótörvényt. Míg a baloldalon felháborodást okoz, hogy az adócsomag, a kritikusok szerint, a gazdagabbaknak kedvez, addig a jobboldalon többnyire örülnek az adóterheket összességében csökkentő csomagnak. A következőkben sorra veszem, szerintem minek kellene és minek nem kellene örülniük a piacorientált és növekedésbarát megoldások híveinek.

Aminek örülni kell, az legelsősorban a társasági adó régóta esedékes jelentős mértékű csökkentése. Ennek oka, hogy a társasági adó korántsem kizárólag a tőketulajdonosokat érinti hátrányosan. Friss tanulmányok szerint az adóteher egy jelentős részét (akár 40%-át) valójában a dolgozók viselik alacsonyabb bérek és kisebb foglalkoztatottság formájában, ugyanis az adó ellenösztönzi a beruházásokat. Ha csökkentik a társaságok adóterheit, a kezükben maradt több pénzzel valamit kezdeni fognak, és jó okunk van azt feltételezni, hogy egy jelentős részét új beruházásokra fordítják majd. A társasági adó csökkentésétől tehát egyaránt várhatnak az amerikaiak nagyobb gazdasági növekedést, nagyobb foglalkoztatottságot és a bérek emelkedését.

Ugyancsak üdvözlendő egyes adókedvezmények kivezetése. A lakáshitelek kamatainak eddigi adómentessége eltorzította a lakáspiacot: az emberek nagyobb arányban vásároltak lakásokat, mint ahogyan egyébként tették volna, ezzel többek között a lakásárakat is felfelé nyomva.

Összességében viszont azt gondolom, nem kellene pozitívan megítélnünk a személyi jövedelemadók csökkentését. Ennek oka nem az, hogy a változások „a gazdagoknak” kedveznek, hanem éppen az, hogy hosszú távon nem biztos, hogy bárkinek is kedveznek. Szemben a társasági adó csökkentéssel, a személyi jövedelemadó változások hatálya 8 év múlva le fog járni, hacsak meg nem újítják. Nagy az esély arra, hogy egy jövőbeli demokrata többségű kongresszus az adókat vissza fogja emelni a korábbi, vagy annál is magasabb szintre...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.