2018. január 30., kedd

ÖSSZEFOGÁSRA SZÓLÍTANAK FEL NYÍLT LEVÉLBEN KÖZISMERT SZEMÉLYISÉGEK

MAGYAR NEMZET ONLINE
Szerző: UNYATYINSZKI GYÖRGY
2018.01.30.


Harminc évvel a pártállam lebontása után egy új pártállam kiépülésének vagyunk tanúi – ezzel indokolta az ellenzéki pártoknak írt levelében 26 köztiszteletben álló értelmiségi, hogy miért van szükség a Magyarország történetében eddig példátlan összellenzéki koordinált indulásnak a választáson. Arra kérik a pártokat, hogy a választókerületi versengést félretéve minden velük szimpatizáló választópolgárt a legesélyesebb helyi ellenzéki jelölt támogatására buzdítsanak, ami esélyt teremthet a Fidesz által felszalámizott ellenzéki oldalnak a kormányváltásra. Hozzáteszik, a Fidesz jelenlegi sikere az ellenzék felelőssége is, a választók bizalmát pedig az elkövetett hibák helyrehozására kérhetik a pártok.

Nyílt levél az ellenzéki pártokhoz
Abban a meggyőződésben fordulunk önökhöz, hogy mára felismerték: külön-külön egyikük sem képes a mostani kormány eltávolítására. Ezért felszólítjuk önöket, ne akadályozzák a változást sürgető állampolgárok akaratának érvényesülését!
Hangolják össze választási stratégiájukat, mert ez az egyetlen esélyünk a demokratikus jogállam rendjének helyreállítására, a közpénzen hizlalt Fidesz-kleptokrácia elszámoltatására, valamint a kitörésre abból az elszigeteltségből, amelybe Orbán Viktor felelőtlen és cinikus külpolitikája juttatta hazánkat. Országos szégyen, hogy 2018-ban ez a politika – a választási rendszer jóvoltából – harmadszor is bizalmat kaphat. Hogy ez bekövetkezhet, rossz fényt vet ellenzékére is.
Mindannyiunk közös érdekében kérjük, biztassák választóikat, hogy választókerületenként egységesen a helyben legesélyesebb ellenzéki jelöltre szavazzanak. A pártlistákra leadott szavazatokat ez értelemszerűen nem érinti, ott a pártok közötti versengés továbbra is nyitott marad. Az egyéni választókerületek közül azonban csak azokat fogják elnyerni, ahol az ellenzéki szavazatok nem oszlanak meg több jelölt között.
Tegyék egyértelművé választóik előtt, hogy a programjukat nem adják fel, egymást egyebekben változatlanul politikai ellenfeleiknek tekintik, és átmeneti szövetségük az előttünk álló feladat megoldására korlátozódik.
Harminc évvel a pártállam lebontása után egy új pártállam kiépülésének vagyunk tanúi. A történtekért viselt felelősségben valamennyi politikai irányzat osztozik. Kérjék választóik bizalmát az elkövetett hibák helyrehozatalához. Az első lépést ezen az úton most együtt kell megtenniük.
Budapest, 2018. január 29.
Ángyán József agrárközgazdász, volt államtitkár
Bojár Gábor vállalkozó
Elek István közíró, volt országgyűlési képviselő
Ferge Zsuzsa szociológus
Fokasz Nikosz szociológus
Garay Klára környezetvédő
Hargitai Miklós újságíró
Heller Ágnes filozófus
Horgas Péter díszlettervező
Jeszenszky Géza történész, volt külügyminiszter
Kaufer Virág környezetvédő, volt országgyűlési képviselő
Kincses Gyula egészségpolitikus, volt államtitkár
Kőszeg Ferenc publicista, volt országgyűlési képviselő
Lányi András filozófus
Majtényi László jogász
Málovics György közgazdász, egyetemi oktató
Mellár Tamás közgazdász
Mészáros Péter egyetemi oktató, volt országgyűlési képviselő
Mohácsi András képzőművész
Pusztai Erzsébet orvos, volt államtitkár
Szalay Kriszta színész
Tallár Ferenc filozófus
Ungváry Krisztián történész
Varga Andrea szakszervezeti vezető
Varga Zoltán könyvtáros, volt országgyűlési képviselő
Vásárhelyi Mária szociológus

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.