2018. január 7., vasárnap

PILLANTÁS A KILENCEDIKRŐL - NICOLAE ORBÁN

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: NÉMETH PÉTER
2018.01.06.


Nem szívesen ismétlem el, amit Konrád György nyilatkozott Orbán Viktorról, de hát Konrád György nem akárki, az én szememben különösen nem; a liberális, toleráns, nagyon emberi gondolkodás kiemelkedő alakjának tartottam és tartom őt. És akkor nem beszéltem még az alkotóról, az íróról, a tisztán és szépen fogalmazóról, a bölcs gondolkodóról. Ez akkor is így volt, amikor nem értettem vele egyet, éppen az orbáni politikával kapcsolatban; bevándorló-ügyben nagyon távol állt tőlem, amit nyilatkozott. Fel is kapta a jobboldal a miniszterelnököt korábban mindig bíráló írót, áttörésként értékelték, hogy Konrád egyetért a kerítéssel és a migránsokkal szembeni védekezéssel.

Ez csaknem két évvel ezelőtt történt, akkoriban Konrád a La Repubblicának fogalmazta meg gondolatait, most viszont a HVG-nek. Ám amit mondott, az feltehetően száműzi a jobboldaliak fejéből az összes pozitív gondolatot, amit vele kapcsolatban megfogalmaztak. De bajban vagyok én is. Azt nem mondhatom, hogy újra bajban, mert most teljesen más gondolatok kavarognak a fejemben. Azon morfondírozom ugyanis, hogy nem ment-e túl messze ezúttal Konrád, nem fordított-e hátat toleráns és liberális énjének. A következőket nyilatkozza ugyanis: "Rejtelmes mozgások egyszer csak oda vezethetnek, hogy a miniszterelnök, ha nem akar Nicolae Ceausescu sorsára kerülni, akkor önként elmegy valahova. Jóakaratú emberként azt kívánom, hogy Felcsútra menjen.”

Nem olvastam a teljes interjút, így aztán, amikor ezeket a sorokat írom, azt sem tudom, hogy folytatódik-e a gondolatsor. Kifejti-e például Konrád azt, hogy mit ért rejtelmes mozgások alatt? Tud, vagy hallott valami olyasmiről, ami fenyegetettséget jelent a kormányfő számára?...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.