2018. január 26., péntek

RÉKASI ZSIGMOND: NEM TUDOM, MIÉRT PONT TŐLÜNK FÉLNEK

24.HU
Szerző: KERNER ZSOLT
2018.01.26.


Rékasi Károly fia szerint új dolog, amit csinálnak, és ettől ijedhetett meg a hatalom. Beszélt arról is, miért foglalták le a számítógépét a rendőrök, és hogy támogatják-e a szülei a véleménnyilvánításban. Interjú.

A rendőrség lefoglalta a számítógépét. Miért?

Azt állítják, megalapozott gyanúja van annak, hogy rongálást követtem el. De ez a megalapozott gyanú kimerül annyiban, hogy valaki még október 5-6. között felstencilezte a Renegátlástalanok, a mi szervezetünk logóját a Budakeszi Önkormányzat falára. Ilyen egyébként az ország több pontján is történt.

Az egyetlen bizonyítékuk, ami nem is tudom, hogy lehet bizonyíték, hogy én vagyok a Renegátlástalanok egyik szervezője és alapítója. Ez olyan, mintha valaki felírná egy vízműves dobozra, hogy „Hajrá Jobbik!”, és ezért Vona Gábort vennék elő.

A rendőrök azt mondták, hogy ez a stencilezés a szabálysértési értékhatár alatt van, tehát nem bűncselekmény.

50-60 ezer forint fölött már bűncselekménynek számítana egy károkozás, viszont itt 135 ezer forint a hivatalos kár, amit a rendőrség felmért. Egy burkolókőről és egy támfalról van szó egyébként, tehát nagyon drága festékkel dolgozhatnak. Ami furcsa, hogy a rendőrség mégis azt írja a határozatban, hogy ez a rongálás nem haladja meg a szabálysértési értékhatárt. Később mégis azt nyilatkozták, hogy büntetőeljárás indult. Ez két ellentétes dolog.

Milyen bizonyítékot kereshettek a számítógépén?

Nem hiszem, hogy bármi illegális előkerülne, de természetesen egy letöltött zenére is ki lehet találni, hogy mekkora vétséget követtem el. Lefoglaltak egyébként még egy stenciles sablont is, de pechjükre, az mást ábrázol, ehhez még különösebb grafikai tudás sem kell. Ezt a sablont egyébként még a páromtól kaptam születésnapomra, és ez a körvonala csak a logónak, amivel sehogy sem lehet azt a logót felfújni. Azt se rakták össze, hogy a festék, amit ők kerestek, az piros, ami meg a szobám falán van, az narancssárga. Festéket nem is találtak nálam...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.