2018. január 13., szombat

SZEGÉNYSÉGI SZAKADÉK

CIVILHETES
Szerző: Híres ember
2018.01.13.


Melyik a leggazdagabb ország? És melyik a legszegényebb? És ami a legfontosabb: Magyarország akkor jobban vagy rosszabbul teljesít?

Nehéz megmondani, hogy mitől sorolható egy ország a leggazdagabbak vagy éppen a legszegényebbek közé. Ha például csak a GDP-t – vagyis az egyes országok által termelt áruk és szolgáltatások összértékét – vesszük, akkor a leggazdagabbak listájának élén rendre az Amerikai Egyesült Államok, Kína, Németország, Japán és az Egyesült Királyság végez. - írja a Ténygyár

Csakhogy ezek a rangsorok nem sokat mondanak a relatív életkörülményekről, vagyis arról, hogy ebben a nagy termelési versenyben az emberek hogyan élnek..

És ugyanígy: a legszegényebb országok közé egy ilyen szempontrendszer alapján Tuvalu, Nauru, Kiribati, a Marshall-szigetek és Palau kerül – csakhogy ezek a Csendes-óceán apró szigetei, amelyek ugyan a lehetőségekhez mérten rendületlenül termelnek, de mivel nagyon kis szigetekről van szó, ezért újra csak nem mond sokat lakosaik életkörülményeiről az, hogy világviszonylatban mennyi a GDP-jük.

Na de akkor hogyan lehet reálisabb képet kapni? Lehetne persze egyszerűen egy ország GDP-jét elosztani a lakosai számával. De még ez se lenne az igazi, hiszen akkor is ott a kérdés: mi a helyzet az árfolyamok ingadozásával? Vagy például azzal a tényezővel, hogy egy-egy országban az élelmiszerek, a ruházati cikkek, vagy éppen a lakhatás költségei mennyire magasak vagy alacsonyak más országokhoz képest?...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.