2018. január 18., csütörtök

TÁJKÉP CSATA ELŐTT

FARKASVONÍTÁS
Szerző: TARSKI
2018.01.17.


Áder János köztársasági elnök április 8-ra írta ki az országgyűlési képviselőválasztás időpontját. Azt kell mondanom, hogy most helyesen cselekedett, mert ezt az időpontot valószínűsítette a legtöbb párt, és ténylegesen erre is készültek fel. Jó ez az ellenzéknek is, merthogy szerintük így hamarabb jön majd el a kormányváltás és úgymond megszűntetik az orbáni diktatúrát. A kormányzó pártoknak szerintem édesmindegy az időpont, mert a jelenlegi állás szerint biztos győzelemre számíthatnak. Érdemes azonban most számot vetni arról, hogy miként állnak a politikai pártok és mire készülhetünk fel a választás után.

Amint azt tudjuk, a Fidesz és a KDNP a folytatásra készül fel, és olyannyira biztos a dolgában, hogy még szükségtelennek is tartja azt, hogy politikai programot tárjon a választók elé. Legutóbb szintén ezt csinálták a 2014-es választás előtt, majd a győzelem után csak annyit üzentek, hogy “Folytatjuk!”. Ez ugyan meglehetősen rövid üzenet volt, hiszen a rengeteg támogató igazán megérdemelt volna egy jól kimunkált programot, aminek a megalkotására nyilvánvalóan meg lett volna a párt anyagi és szellemi kapacitása. Maga az, hogy a politikai program ügyét így elintézték, nagyfokú magabiztosságra és a választók iránti igénytelenségre utalhat. Rossz dolog ez, mert csak fokozza a párt és vezetőinek az önhittségét, és ez a hübrisz bizony képes megleckéztetni őket. Nem kell tehát azt gondolniuk, hogy minden nekik fog állni, és bizony nem ártana egy kis szerénységet magukra erőltetni. Ez azért is fontos lenne számukra, mert bizony óriási az emberek elégedetlensége és az országból való kivándorlás az Unió más tagországai felé még nem szűnt meg és nem tudjuk, hogyan fog ez alakulni a választás után.

Ugyanide tartozik az a probléma is, hogy a kormány mindezideig nem oldotta meg sem az egészségügy,sem az oktatás égető problémáit, miközben számolatlanul szórja a pénzt mondjuk a labdarúgás fejlesztésébe. Ha ezekre da prolémákra is azt mondják majd, hogy “folytatjuk”, akkor bizony semmi érdemleges sem fog változni a korábbi évekhez képest, ami nem biztos, hogy továbbra is vonzóvá teszi majd a kormányző erőt. Tehát nem ártana magukba szállni és csupán a választóiknak a megtartása érdekében változtatni a korábbi politikájukon, mert lesz még egy következő választás is, amelynek során furcsa dolgok történhetnek. Mindezek ellenére ma úgy látszik, hogy a Fidesz-KDNP pártszövetség simán nyeri majd április 8-án a választást. Az igazán nagy kérdés csupán az, hogy egyszerű, vagy kétharmados többséggel. Ha az utóbbi eset állna elő, akkor történelmi sikert érhetnek el, mert a liberális demokrácia hazai történetében még nem fordult elő olyan, hogy ugyanaz a pártszövetség háromszor egymás után kétharmaddal győzzön. Ez ugyan óriási siker a pártszövetség számára, ám teljes kudarc az ellenzéknek és magának a demokráciának is.

Az elmondottak egyúttal minősítik az ellenzék állapotát, amelyet úgy lehetne jellemezni, hogy romokban hever és lázasan keresi a túlélés útját...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.