2018. január 5., péntek

TÁVOZZON, AKI ILLIBERÁLIS ÁLLAMKÉNT BELÜLRŐL IGYEKSZIK ALÁAKNÁZNI AZ UNIÓT ! - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.01.05.


- Olyan idáig még nem volt, hogy két tagállam elutasítsa a szolidaritást az EU-n belül

- Schulz: Seehofer ma mondja meg Orbánnak, hol van a határ a migráció elutasításában, valamint a sajtó- és szólásszabadság lerombolásában

- Kurznál a barátság a pénznél véget ér - rossz hír ez a magyar kormányfőnek

rte.ie

A magyar és az ír miniszterelnök nem értett egyet a migráció és terhek megosztásának kérdésében. A budapesti tárgyalások után azonban Varadkar azt hangoztatta, hogy a párbeszéddel lehet a legjobban közelíteni az álláspontokat. A politikus sorra látogatja az uniós tagállamokat, odahaza azonban a Munkáspárt kifogásolja, hogy a miniszterelnök miért nem árulta el az utolsó pillanatban elhatározott magyarországi utat, noha kérdezték róla a parlamentben. A baloldali ellenzék demokráciaellenesnek és az EU értékeivel szembenállónak tartja a magyar politikát. Egyben azt is szeretné tudni, hogy az ír kormány mennyire ért egyet Orbán Viktor irányvonalával. Nos, erről Varadkar annyit mondott a sajtótájékoztatón, hogy új kapcsolatokat kell kiépíteni, főleg Kelet-Európában. Egyébiránt abban egyetértettek a vendéglátóval abban, hogy nem szabad csökkenteni sem a közösségi agrártámogatásokat, sem a szerkezeti alapokat. A francia államfővel szemben mindketten szorgalmazzák, hogy a nemzeti adópolitikával tehessék versenyképesebbé a gazdaságukat.

FT

A lap úgy értékeli, hogy feszültség van az unió keleti felén, és a magyarok, illetve a lengyelek ellenállása nagy próbatétel Brüsszel számára, amely szankciókat helyezett kilátásba a migráció és az igazságszolgáltatás miatt. Az elemzés, amelyet a címoldalon Orbán Viktor nem túl előnyös fényképével harangoznak be, emlékeztet arra, hogy a két ország szembefordult a liberális értékekkel, ugyanakkor tegnap Budapesten megerősítette, hogy kész éles ütközésekre is a bevándorlás és a pénz kapcsán. A cikk idézi, hogy a harcias házigazda szerint 2018 a nagy csaták éve lesz a nyugati multikulti felfogással szemben. Lengyelország egykor a legígéretesebb tanítvány volt a Keleten, mára azonban a konzervatív-nacionalista PiS lekoppintja a politikai rendszer átalakításának orbáni modelljét. Ugyanakkor a magyar vezető fogja össze az ellenállást az EU menedékpolitikájával szemben, ami újabb éket ver a kontinens két fele közé.

A magyar-lengyel kapcsolat azért nagy kihívás Brüsszel számára, mert képes meglőni a többiek erőfeszítéseit egy sor területen, a migrációtól kezdve a jogállamig – mondja Heather Grabbe, a Nyílt Társadalom Európai Politikai Intézet igazgatója. Hozzáteszi, azért léptek szövetségre, hogy kivédjék az uniót és ez teljesen úgy jelenség. Ez az első eset, hogy egy államcsoport elutasítja a szolidaritást migráció és a tehermegosztás ügyében. Ugyanakkor a magyar és lengyel retorika nyugtalanítja a Visegrádi Csoport másik két tagját. EU-diplomaták viszont elárulták, hogy nem szeretnék, ha súlyosbodna a válság Varsóval, mert nem lenne jó, ha törés következne be a szervezeten belül, hiszen az destabilizáló hatást váltana ki. Ám ily módon azzal is számot vetnek, hogy Magyarország meg akarja vétózni a lengyelellenes megtorló intézkedéseket.

Egyre több tagállam sürgeti, hogy a következő időszakban az anyagi támogatásokat kapcsolják politikai feltételekhez, ám a magyar és a lengyel vezetés ezen a területen – egymás természetes szövetségeseként – harcra készül – mutat rá Bartha Dániel, az egyik budapesti elemző intézet vezetője. Az erősödő jobboldali nacionalizmus különösen nagy aggályt ébresztett Németországban. Kai-Olaf Lang, a neves német elemző arra hívja fel a figyelmet, hogy Berlint és a két renitens kormányt sok minden elválasztja, de sok tényező össze is köti. Merkel ezért nem kíván új elválasztó vonalakat, pl. úgy, hogy túlzottan elmélyítenék az együttműködést az eurozónán belül. Egy lengyel szakértő mindehhez azt fűzte hozzá, hogy Varsó gyenge és rá van szorulva Magyarország védelmére...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.