2018. január 11., csütörtök

TÉNYEK

VÁROSI KURÍR - BANÁNKÖZTÁRSASÁG
Szerző: ADORJÁN GYÖRGY
2018.01.11.


A költő József Attila a megmondhatója, hogy mennyit kell a szegénynek szenvedni. Hogy mennyire nő a szegénység Magyarországon, az egyre több statisztikából, adatból látszik. A gyermekszegénység területén viszont katasztrofális a kép.

A Gyereksegély Közhasznú Egyesület jelentetett meg egy rendkívül vaskos, több mint 350 oldalas jelentést a gyerekesélyekről. Szomorú olvasmány. A Budapest Intézet felmérése alapján 130 ezer gyereknek kell szembenéznie az állandó nélkülözéssel, és közülük nagyjából 50 ezer rendszeresen éhezik.

Ha az Isten íródiák volna
S éjjel nappal mozogna a tolla,
Úgy se győzné, ő se, följegyezni,
Mennyit kell a szegénynek szenvedn
i
.

Hogy a felekezetek mit tesznek istentiszteleteiken a szegénységért, azt nagyjából ismeri mindenki, vagy saját tapasztalatból, vagy a mások által elmondottakból. Nem sokat. Jóval többet kéne, tán még mozgósítani is, hogy a szegények összefogjanak sorsuk jobbá tételéért. Mert nagy a szenvedés, a nélkülözés itt a harmadik évezred elején. A teher csak növekszik, és az életkörülmények sem látszanak kedvezőbbnek a közeli jövőben. A kegyelemmel már nem lehet megelégedni, az erőtlenségbe való belenyugvás pedig nem emel ki senkit a nyomorból. Tény, hogy a magyarok 41 százaléka a létminimum alatt él...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.