2018. január 8., hétfő

TITOKBAN GAZDÁT CSERÉLT A LEGNAGYOBB ERDÉLYI MÉDIACÉG TÖBB SZÁZ ALKALMAZOTTJA

ÁTLÁTSZÓ - ERDÉLY BLOG
Szerző: SIPOS ZOLTÁN
2018.01.08.


Rég nem látott mozgásoknak lehetünk szemtanúi az erdélyi magyar médiában: miután az Udvarhelyi Híradó Kft. csődeljárást kért maga ellen, egy ismeretlen egyesület 1,45 milliárd forint kormánytámogatást kapott, aztán egy kis helyi rádiót működtető cég felvett pár száz embert. Megpróbáljuk összerakni a puzzle-t.

Az Udvarhelyi Híradó Kft. alkalmazottait január 8-tól a Prima Press Kft. vette át – tudta meg biztos forrásokból az Átlátszó Erdély. És bár egyelőre elég nagy a titkolózás, ez a lépés a kulcsmozzanata lehet annak a tervnek, amelyet a legnagyobb erdélyi magyar médiavállalat „mentésére” kitaláltak. Szintén ezt a célt szolgálhatja az a szokatlanul magas, 1,45 milliárd forintos támogatás, melyet tavaly december végén a magyar kormány megítélt az Erdélyi Médiatér Egyesületnek.

De miről is van szó?


A több napilapot (Krónika, Vásárhelyi Hírlap, Csíki Hírlap, Gyergyói Hírlap, Udvarhelyi Híradó), egy hetilapot (Erdélyi Napló) és az erdélyi magyar média egyik legnézettebb hírportálját (szekelyhon.ro) működtető kiadó patthelyzetéről itt írtunk részletesen:

Az Orbán – Simicska háború járulékos vesztesége lehet Erdély legnagyobb médiacége


Az alapvető probléma az volt, hogy a csődeljárás alatt levő Udvarhelyi Híradó Kft.-be nem szívesen tettek pénzt Fidesz-közeli körök, mivel a cég tulajdonosa a Simicska Lajos által ellenőrzött „Határok nélkül a magyar sajtóért” Alapítvány. Így attól féltek – joggal –, hogy Simicska saját céljaira téríti el a támogatásokat. Simicska pedig, bár a cég egyáltalán nem érdekli, azt nem is volt hajlandó átengedni Orbán Viktornak.

Simicska kezeiből de facto kivennék a céget

A kérdés tehát az volt, hogy miképpen lehet az 1,8 millió lej (390 ezer euró, 120 millió forint) adóssággal rendelkező céget úgy kivenni Simicska kezéből, hogy az üzletember ne férhessen hozzá pénzhez...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.