2018. február 7., szerda

A FIDESZESEK TÖBBSÉGE IS SZAVAZNA A NŐI MINISZTERELNÖK-JELÖLTRE

ZOOM
Szerző: Zoom.hu
2018.02.07.


Ismert, hogy az Európai Unión belül Magyarországon az egyik legalacsonyabb a női képviselők parlamenti aránya, és a rendszerváltás óta nem is nagyon mozdult el ez az arány a 10 százalék körüli szintről, miközben a női politikusok száma a legtöbb tagállamban növekvő tendenciát mutat.

A női kvóták esetleges bevezetése körüli vita újra és újra fellángol a hazai közéletben, legutóbb a Közös Ország Mozgalom szorgalmazott lépéseket ebben az ügyben, míg a parlamenti pártok közül korábban az LMP állt ki azért, hogy több nő kerüljön a magyar Országgyűlésbe (a párt miniszterelnök-jelöltje Szél Bernadett).

Mikor jöhet az első női kormányfő?

A közelgő országgyűlési választások kapcsán többször felvetődött az ellenzéki pártok berkeiben, hogy egyfajta megoldás lehetne a Fidesszel szemben, ha női miniszterelnök-jelöltet állítanának.

A korábbi Policy Agenda–Zoom.hu-kutatások is azt támasztják alá, hogy nagyon durva, sokszor szélsőséges a politikai közélet Magyarországon, ugyanakkor ezzel a választók többsége nem szimpatizál.

A női politikusoktól viszont mérsékeltebb, konszenzuskeresőbb stílust remélnek,


ezért is aktuális és érdekes a felvetés.

Arra a kérdésre, „Elképzelhetőnek tartja, hogy a következő 5 évben női miniszterelnöke legyen Magyarországnak?”, a válaszadók 47 százaléka igennel, 44 százaléka nemmel válaszolt. Vagyis a határozott állásponttal rendelkezők többsége elképzelhetőnek tartja, hogy öt éven belül nő lesz Magyarország miniszterelnöke...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.