2018. február 22., csütörtök

A JOGNAK ASZTALÁNÁL

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: BENEDIKTY BÉLA
2018.02.22. 


Egy ideje már hessegetem magamtól a gondolatot, hogy nem, azért azt mégse, nyavalyás gazember ül a nyakunkon, egy iszonyatosan primitív, gyáva fasisztoid briganti, de ebből azért még nem lehet ilyen következtetéseket levonni.

Az a helyzet, hogy nem lehet, hanem kell. Teljesen érthetetlen dolgok, események, történések válnak azonnal érthetővé, ha végre szembe nézünk a ténnyel, tudomásul vesszük. Mégis másképp látjuk a világot, ha van magyarázatunk eddig felfoghatatlan jelenségekre. A megértés esetleg segíthetné a cselekvést, de ilyen nagy eredményre nem számítok. Jó, persze, hogy nem teszünk semmit, ám mindenképpen annak tudatában tessék tovább élni, hogy Magyarországon az ember életének értéke más, mint az atlanti térség többi államában. Voltaképpen nincs értéke. Nem szempont, nem foglalkozunk ezzel a kérdéssel.
Van ilyen. Nem kell csodálkozni, az Iszlám Állam például egészen másképp értékeli az emberélet értékének fogalmát, mint például Luxemburg. Az utóbbi időben a mi pártunk és kormányunk nem szereti Luxemburgot, mondják is sokszor. Azt nem mondják, hogy szeretik viszont az Iszlám Államot, de azt nem is kell mondaniuk, mert a tetteikből látszik, hogy azzal értenek egyet: az ember életének itt Magyarországon ugyanúgy nincs semmilyen értéke, mint az Iszlám Államban. Utóbbiak mondjuk valamivel humánusabban bánnak az emberrel, mert rögtön kivégzik és nem kínozzák hónap meg évszámra, nem éheztetik, nem veszik el tőlük az emberi méltóság legkezdetlegesebb formáit is, nem aláznak embermilliókat az alapvető jogaik semmibe vételével, hanem egyszerűen lenyisszantják a fejüket. Azt tetszik hinni, komolytalanul ironizálok, pedig nem. A csúti futballista tanulhatna az Iszlám Államtól emberséget meg például a táliboktól is. Lám, azok azonnal szitává akarták lőni Malala Juszufzait, midőn a pakisztáni kislány érvényesíteni merte a tanuláshoz való jogát, más kérdés, hogy nem találták el jól. Itt ez majd nem fog előfordulni, pártunk és kormányunk milliárdokért épít lőtereket, úgyhogy ha majd valamely kelet-magyarországi cigánygyerek kinyilvánítja a tanuláshoz való jogát, azt biztosan nem fogják elhibázni. Addig persze még fejlődni kell, nincsenek kétségeim, hogy ez könnyen fog menni, a hízott szájszélnyalogató megnyeri a választásokat, az országot kilépteti az Európai Unióból (már rég nem vagyunk odavalók), és akkor semmi nem áll majd útjába, hogy tisztán és egyértelműen kinyilvánítsa az ember életének értékéről való meggyőződését. És tegyen róla, hogy ennek a meggyőződésének látható megjelenési formája is legyen...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.