2018. február 24., szombat

A MAGYAR GIMNÁZIUMI TANÁROK FELE NEM TUD SEMMILYEN IDEGEN NYELVET

QUBIT
Szerző: RÁCZ JOHANNA
2018.02.24.


„Nehéz a tényekkel, a korábbi rossz döntésekkel, azok következményeivel szembenézni. Aki szakpolitikával foglalkozik, nem kerülheti el ezt” – vezette fel Fazekas Károly, az MTA Közgazdságtudományi Intézetének igazgatója pénteken az akadémia új kiadványának bemutatóját. A közoktatás indikátorrendszere 2017 riasztó címe ellenére kiemelkedően fontos és legalább ugyanannyira lehangoló adatokat tartalmaz a magyar közoktatás teljesítményéről. 

A kiadványban 95-96, az oktatás teljesítményét jelző indikátort vizsgáltak a 2000-es évek elejétől 2016-ig. Céljuk az volt, hogy bárki, aki az oktatásügy iránt érdeklődik, hozzájusson a letagadhatatlan tényekhez. A bemutatón a szerzők – Hajdu Tamás, Hermann Zoltán, Horn Dániel és Vajda Júlia – a legtanulságosabb adatokból szemezgettek.

A tanárok keresete

A 2007-es McKinsey-tanulmány, amely az OECD-n belül legjobban teljesítő oktatási rendszerek közös jegyeit kereste, arra jutott, hogy az alrendszer teljesítményét nem az oda csoportosított pénz összege, hanem három másik tényező határozza meg a leginkább, amelyek közül kettő a tanárok teljesítményét érinti. A magyar oktatási rendszer tanulmányozásánál tehát nem mellékes, hogyan honorálja az állam a pedagógusok munkáját.

És itt jön az első – tulajdonképpen az egyetlen – jó hír a magyar oktatással kapcsolatban: a pedagógusok keresete az utóbbi években számottevően növekedett. A főiskolai diplomával rendelkezőké már eléri a főiskolát végzettek átlagfizetésének több mint 80 százalékát, míg az egyetemet végzett pedagógusoknál a 60 százalékot. 2000-ben az arány még 50 és 45 százalék volt. Ahogy az alábbi ábrán látható, a Medgyessy-kormány idején is megugrott a pedagóusok bére a többi dipolmáséhoz képest, az egyetemet végzett tanároké a mai szintre. 2003-tól 2014-ig azonban újra nőni kezdett a hátrányuk. (Érdekesség, hogy ha csak a nők keresetét vizsgáljuk, a főiskolát végzett pedagógusok átlagbére ma csaknem eléri a főiskolás átlagbér 100 százalékát, de ez inkább arról szól, hogy a versenyszférában amúgy hogyan árazzák be a női munkaerőt.)...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.