2018. február 28., szerda

A NER OLIGARCHÁI: HA NEM HIBÁZNAK, MÁR AZ ÜKUNOKÁIK ARANYPELENKÁJÁT IS BIZTOSÍTOTTÁK - ISKOLATÁRS, FALUBELI, VŐ ÉS CSAPATTÁRS IS FELBUKKAN AZ ORBÁN-KORMÁNY GAZDASÁGI HOLDUDVARÁBAN, AHOL NAGYOT LEHET NYERNI, DE ANNÁL IS NAGYOBBAT LEHET BUKNI

HVG ONLINE - VÁLLALKOZÁS
Szerző: GYÜKERI MERCÉDESZ
2018.02.28.


Haveri kapitalizmus, urambátyám rendszer, intézményesített korrupció: a Transparency International ezekkel a szavakkal jellemzi az Orbán-kormány által kiépített rendszert. Ezzel is magyarázzák, hogy Magyarországnál csak egy uniós országban, Bulgáriában tartják rosszabbnak a korrupciót.


Az értékelést meghagyjuk a szervezetnek, mi csak bemutatjuk azokat az üzletembereket, akik meghatározták az elmúlt nyolc év gazdaságát Magyarországon.

Simicska Lajos

A Fidesz – és a párthoz köthető gazdasági holdudvar – megszületésénél is ott bábáskodott az Orbán Viktorral egy középiskolába és egyetemi kollégiumba járó későbbi üzletember, akinek első nagy fogása a Mahir állami hirdetési cég megszerzése volt a kilencvenes évek első felében. Simicska az első Orbán-kormányban vezető szerepet is kapott: 1998-től egy évig az adóhivatal élén állt. Ez a karrier ugyan rövid életű volt, a hozzá köthető emberek azonban 2015-2016-ig felbukkantak a kormányzat közelében – akkori helyettese, Vida Ildikó pedig esélyes a minden idők legemlékezetesebb NAV-elnöke díjára.

De térjünk vissza az ezredforduló idejére. Ekkorra tehető a Közgép megvásárlása is, ám az akkor még a csőd szélén táncoló építőipari cég felvirágoztatása 2010-ig, az újabb kormányváltásig váratott magára.

Ekkor már jelentős mennyiségű uniós forrás is rendelkezésre állt ehhez, de ha ez nem lett volna elég, a kormány első intézkedései között alaposan átírta a közbeszerzési törvényt. A következő években pedig a Közgép sorra nyerte a tendereket. A Korrupciókutató Központ Budapest (CRCB) adatbázisa szerint volt olyan év (2013), amikor 351 milliárd forintnyi megbízást nyert a cég. A jobbára uniós pénzből eredő vagyon pedig, a Mahirból kinőtt Publimonttal együtt kiterjedt cégháló alapja lett.

Simicska és üzlettársai komoly médiabirodalmat építettek ki, emellett a Mezort Zrt.-n keresztül komoly agrárérdekeltségeik is voltak – részben az első Orbán-kormány idején privatizált állami gazdaságokból.

Simicska tündöklésének aztán vége szakadt. Azt már a 2014-es választások után sejteni lehetett, hogy megromlott Orbán Viktor és az üzletember viszonya, ám a látványos szakítás 2015. február 6-án történt, amikor az amúgy rejtőzködő cégtulajdonos szájából elhangzott az örökbecsű mondat:

"Orbán egy geci".

A kijelentés előzménye az volt, hogy a kormány javaslatot tett a reklámadó bevezetésére, Simicska pedig médiabirodalmán keresztül akart ez ellen tiltakozni. A Magyar Nemzet vezetése, élen a több kanyar után ma a Mediaworks élén álló Liszkay Gáborral azonban úgy döntött, inkább Orbán Viktor pártját fogja, ezért felmondott. A többi történelem.

A Közgép a G-napot követően nemhogy nem nyert több tendert, de mondvacsinált indokkal el is tiltották a közbeszerzési pályázatokon való indulástól. A cég és Simicska neve azonban mára az Orbán-kormány haveri kapitalizmusának szinonímájává vált.

Andy Vajna

A legendás – filmjein kívül egy hosszadalmas adócsalási ügy miatt is ismert – hollywoodi producer már a nyolcvanas évektől kötődött a magyar filmiparhoz. Több szuperprodukció forgatását hozta el ide, és társtulajdonosa lett a 2007-ben átadott etyeki Korda Stúdiónak is. A 2010-es kormányváltás után azonban szintet lépett: az ő fennhatósága alá került a magyar filmgyártás és az ő kezébe a kassza kulcsa.

A kormánybiztosi kinevezésért cserébe Vajna lemondott filmes érdekeltségeiről, ezt azonban bőven tudta kompenzálni új bizniszével: a szerencsejátékkal. Miután 2012-ben törvényt hoztak arról, hogy nyerőgépeket csak kaszinóban lehet üzemeltetni, egy évvel később pedig koncesszióhoz kötötték a kaszinók üzemeltetését, a koncessziók többségét Vajna kapta. 2015-ben az online szerencsejáték is a kormánybiztos ölébe hullott, amikor az Országgyűlés elfogadta azt a javaslatot, amely magyarországi kaszinó üzemeltetéséhez kötötte az online kaszinó működtetését. (A törvényt 2017 nyarán jogellenesnek minősítette az Európai Bíróság.)

Persze kellett is a pénz, hiszen Vajna egy igazi pénznyelőt is megvett időközben: a TV2-t. Ehhez ugyan majdnem hétmilliárd forintot kapott 2015 végén az állami tulajdonban levő, eredetileg az exportfinanszírozás segítésére létrehozott Eximbanktól – ezt később egy MKB-s hitelre váltotta át –, de az azóta eltelt idő igazolta: minden erre költött forint jó helyre ment a csatornánál...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.