2018. február 10., szombat

BŰVÉSZKEDÉS

FARKASVONÍTÁS
Szerző: Tarski
2018.02.10.


Az egész hazai sajtót bejárta az a 2017 januárban készült hangfelvétel, ami Kövér László Házelnök szavait tartalmazza és a választási körzetek kijelölésével volt kapcsolatos. Ez utóbbi azért vált szükségessé, mert az új választójogi törvényben a korábbinál kevesebb körzetet állapítottak meg. Míg azelőtt 176 választási körzet volt, a törvény elfogadása után már csak 106 körzet maradt. Nyilván ebben az esetben a földrajzi térképet kellett átrajzolni, amiről Kövér László a következőket mondotta:

Kövér: „Az a jó, ha az ellenzék nem rúg labdába. Ezt természetesen kormánypárti politikusként mondom, minden kormánypárti politikus ezt mondja, vagy legalábbis ezt gondolja. Magában legfeljebb nem meri kimondani nyíltan. Én is csak ebben a körben teszem. Isten őrizz, hogy ők labdába rúgjanak. Az, amit mondanak a választási rendszer reformjáról nem mondom, hogy nincs benne földrajzi bűvészkedés vagy nem volt, de csak annyi bűvészkedés volt benne, mint a 90-es törvényben amit a szocik alkottak meg. Semmi olyat nem tettünk az elmúlt huszonhat évben, és nem teszünk és nem áll szándékunkban, amit mások előttünk meg ne tettek volna. Tehát, hogyha eddig nem volt veszélyben a demokrácia, akkor most sincs veszélyben a demokrácia.”

Kérdező: „Két választás között a kormánypártnak gyakorlatilag tejhatalma van?”
Kövér: „A törvényes keretek között igen. Persze. (…)”
Kérdező: „A Fidesz hozza gyakorlatilag a törvényeket is. „
Kövér: „De ez mikor van másként. Kormányok hozzák a törvényeket.”

Amint az látható, itt több kérdés vetődik fel, amit meg kell válaszolni. Az első ilyen kérdés az, hogy miért volt szükség arra, hogy a választási körzetek számát lecsökkentsék.Azért, mert az meglehetősen túlméretezett volt. Magyarország lakossága még 10 millió sem volt akkor, amikor a képviselők száma 385 főre rúgott. Ezzel összevetve az Európai Unió majd' 500 milliós lélekszámához egy maximum 750 fős parlamentet rendeltek. Tehát ha e két adatot összevetjük, akkor jól látható az, hogy milyen túlméretezett volt a hazai parlament. Azt csak ma tudjuk megmondani, hogy az összesen 199 fős parlament is bőven elég volt ahhoz, hogy az ellássa a politikai rendszer működtetésében betöltött szerepét. Tehát alapos oka volt annak, hogy a parlament létszámát lecsökkentsék. Ezt a lépést még az akkori ellenzék is elfogadta.

De itt most nem is ez volt a lényeges, hanem az, hogy milyen határai legyenek ezeknek a választási körzeteknek. Az alapvető szempont a lélekszám megközelítő azonossága lehetett, amit nyilván nem lehetett pontosan megoldani, csupán hozzávetőlegesen. De még ezt is elfogadta volna az ellenzék. Az igazi gond akkor kezdődött, amikor a 106 egyéni választási körzetek pontos határait nyilvánosságra hozták. Ekkor derült ki az ellenzék szerint az, hogy itt bizony a Fidesz manipulált: úgy szüntetett meg, illetve hozott létre választási körzeteket, hogy azok nekik kedvezzenek. Ezzel végeredményben a Fidesz választási esélyeit növelték volna meg. De ha jobban megnézzük ezt a problémát, akkor nincs erről szó, illetve ha mégis lenne, akkor az csak rövid távon lenne érzékelhető...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.