2018. február 3., szombat

CSAK NEHOGY PÉNZT KAPJANAK A HŐS UTCA LAKÓI, MERT AKKOR HAJLÉKTALANOK LESZNEK

444.HU
Szerző: ALBERT ÁKOS

2018.02.03.


- Kőbánya decemberben milliárdokat kapott arra, hogy felszámolja Budapest legdurvább gettóját, a Hős utcát.

- A több száz hátrányos helyzetű ember lakta környék leginkább a droghasználatról híres, pedig tele van gyerekes családokkal is, akiket ugyanúgy nehéz helyzetbe hoz a bűnözés.
- Kiderült, hogy az önkormányzatnak még fogalma sincs, hogyan kezdjen hozzá a telep felszámolásához, 
de nem is lesz egyszerű dolga.
- Szakemberek szerint az sem mindegy, hogyan csinálják: cserelakásra alapból nem mindenki jogosult, pénzt adni a legrosszabb döntés lenne, a lakók többsége pedig simán keresztbe tehet az egész felszámolásnak.

„Az épületek annyira tropák, hogy az hihetetlen. Nemrég volt egy gyulladás, amely azután lett, hogy az ELMŰ kijött és ellenőrzött egy vezetéket, amiben zárlat keletkezett, a lakó órájából kidőlt a láng, és felgyulladt a lakás. Ez bármelyikünkkel megtörténhet.”

Váradi Péter tíz éve lakik a családjával a hírhedt Hős utcai telepen, és furcsa kettősséget érez a lakóhelye iránt. Szereti a lakását, a szomszédainak megadja a tiszteletet, de a gyerekeit máshová viszi le játszani, a múltkor pedig arra jött rá, hogy míg ő meg a felesége összenéztek akkor, amikor a közelben pisztolylövést lehetett hallani, a gyerekeknek ez már fel sem tűnt.

Azt mondta, ő már készül arra, hogy a kőbányai önkormányzat elbontsa a két társasházból álló gettót. A nullás adósságú lakásbérlete miatt pedig cserelakásban reménykedik. Egy ugyanekkora, ugyanilyen állapotban lévő öröklakást szeretnék, se többet, se kevesebbet” - mondta.

Egyelőre azonban fogalma sincs, mit fog kapni, az önkormányzattól ugyanis Váradi szerint semmilyen információt nem kapnak arra nézve, hogyan és mikor fog megtörténni a hányattatott sorsú társasházak lebontása.

A Hős utcai telepfelszámolás akkor került belátható közelségbe, miután 2017 decemberének utolsó napján kormányhatározat jelent meg arról, hogy Kőbánya 2,1 milliárd forintot kap a telep rendezésére. Ez pont ugyanannyi, mint amennyiről Kovács Róbert polgármester korábban azt mondta, ennyire lenne szüksége az önkormányzatnak a telep felszámolásához. A polgármester ezután a Magyar Nemzetnek szűkszavúan elmondta, hogy Kőbánya már évek óta készül a telep lebontására, amelynek során nekik az önkormányzati lakásokban élőkről kell gondoskodniuk, cserelakás-ajánlatot viszont csak az együttműködő lakosok kapnak. A magánkézben lévő lakások kiváltásáról pedig egyenként fognak leülni a lakókkal egyeztetni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.