2018. február 3., szombat

EGY MAGYAR SZABÓLEGÉNY MERÉNYLETE FERENC JÓZSEF CSÁSZÁR ELLEN - A BÉCSI VOTIVKIRCHE ELŐTÖRTÉNETE

INDEX - ÉLMÉNY NEKTEK BLOG
Szerző: Kaiser Smarni
2018.02.02.


Ferenc Józsefet hosszú életében hét merénylet is érte. Az elsőt egy magyar szabólegény, Libényi János követte el Bécsben, amikor egy óvatlan pillanatban nyakon szúrta a császárt. Így akart bosszút állni az 1849 utáni magyarországi megtorlásokért. Az eseményt botránykrónika övezte, Bécsben azt suttogták, a császár elszerette Libényi csodaszép nővérét. Őfelsége megmenekülése iránti hálából épült fel a Votivkirche, Bécs egyik legszebb bazilikája, pontosan ott, ahol a merénylet történt. 

A leírások rendre megemlítik, hogy a császárvárosba látogatók a templomot gyakran tévesztik össze Bécs legismertebb dómjával, a Szent István székesegyházzal. Ám míg a gótikus Stephansdom építését a 12. században kezdték meg, a neogót stílusban épült Votivkirche, a Fogadalmi templom 1879-ben került felszentelésre. A templomot valóban arra a helyre építették, ahol a csákvári születésű Libényi János a sikertelen merényletet Ferenc József ellen elkövette, éppen 165 évvel ezelőtt, 1853. február 18-án.

Libényi János Fejér megyéből származott, korábban egy katonaszabó segédjeként dolgozott Aradon, majd Budán, 1851-ben ment Bécsbe. Alig volt 22 éves, mikor a merényletet elkövette.

Ferenc Józsefnek nagy szerencséje volt, nem csak azért, mert testőrei azon nyomban lefogták Libényit, hanem a zubbonya is megvédte. A kés ugyanis megcsúszott a zubbony kemény gallérján...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.