2018. február 2., péntek

FIZETNE HETI 350 FORINTOT A JOBB EGÉSZSÉGÜGYÉRT? SZAVAZZON!

HVG ONLINE
Szerző: hvg.hu
2018.02.02.


A britek úgy látják, megérné a pluszfizetés.

A britek háromnegyede hajlandó lenne heti plusz egy fontot fizetni azért, hogy az ottani állami egészségügyi szolgálat, az NHS ingyenes legyen – derül ki a Mirror felméréséből. Ez a lap számítása szerint éves szinten 2,75 milliárd font, csaknem ezermilliárd forint pluszbevételt hozna a szolgálatnak a 66 milliós országban.

A megkérdezettek 63 százaléka arra is hajlandó lenne, hogy egy százalékkal több adót fizessen, ha az az egészségügybe áramlik (a brit átlagbérrel számolva ez személyenként 3,5 fontot, 1230 forintot jelentene hetente).

A brit fővárosban szombatra szerveződik tüntetés az egészségügyi ellátás alulfinanszírozása miatt, ennek alkalmából közölte a bulvárlap a felmérést. Az ellenzéki Munkáspárt vezetője, Jeremy Corbyn szerint 8 milliárd fonttal kellene megnövelni az NHS költségvetését. Ez a kétszázalékos adóemeléssel – amelyre a megkérdezettek több mint fele hajlana – már majdnem összejönne.

Az egy font forintban nagyjából 350 forint – alig több mint a vizitdíj összege volt, amelyet egy 2015-ös felmérés szerint a többség szívesen fizetne, ha a befolyt pénzt az egészségügyre fordítanák.

Számoljunk tehát! Ha a nagyjából 4,5 millió magyar foglalkoztatott mindegyike fizetne hetente 350 forintot, abból hetente több mint 1,5 milliárd, éves szinten pedig 81 milliárd forint pluszbevétele származna az egészségügynek.

Ha pedig a jövedelem egy százaléka lenne a tét, az a KSH adatai szerint 294 ezer forintos bruttó átlagbérrel számolva havi 13 milliárd forintot, éves szinten 157 milliárd forintot adna hozzá az egészségügyi kasszához. (A brit rendszer eltér a magyartól, ott nincs külön egészségügyi járulék, az NHS-t az adóból finanszírozzák.) Összehasonlításként: az egészségügyi dolgozók idei béremelése nagyjából 20 milliárd forintból jön ki – ennek egy részét ráadásul az EU fizeti.

Ön hajlandó lenne pluszpénzt adni az államnak, ha tudná, azt a pénzt biztosan az egészségügyi szolgáltatásokra költenék?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.