2018. február 2., péntek

GULYÁS GERGELY: AZ UNIÓNAK VÉGE, HA SOKAT UGRÁL A KELETI TAGOK ELLEN - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.02.02.


- Csak választási blöff, hogy Magyország hátat fordítana az ENSZ-nek a migrációs csomag ügyében.

- A gazdaság meggyőzi majd a politikát, hogy a jólét csak akkor marad fenn, ha jöhet a munkaerőutánpótlás Európán kívülről.
- A populizmus élősködő a gazdaállat, a liberális demokrácia testén.

Bloomberg


1. Gulyás Gergely kijelentette, arrogancia-íze van a francia elnök részéről, hogy az EU megreformálásának részeként engedelmességre akarja kényszeríteni az ellenszegülő tagállamokat, ezért a próbálkozás kudarcra ítéltetett. Gulyás azzal érvelt, hogy egyhangú döntés szükséges mind az unió alapszerződéseinek módosításához, mind pedig a következő hosszú távú költségvetés elfogadásához, ily módon nem sikerednek a jogállam megsértése ürügyén felvetett szankciók az olyan kormányok ellen, mint a lengyel és a magyar. A jelentés magyarázatként hozzáfűzi, hogy több ország is a szervezet megújítása mellett van a többi közt a menekültválság, valamint amiatt, hogy több volt szocialista állam a liberális értékek ellen fordult. A legátfogóbb javaslatot Macron terjesztette elő, ideértve, hogy büntessék meg azokat a tagokat, amelyek visszalépnek a demokrácia területén. A Fidesz frakcióvezetője azonban erre úgy reagált, hogy megsemmisíti az EU-t, ha egyes nyugati hatalmak az eltérő értékek miatt eljárást indítanak bizonyos keleti partnereik ellen.

A hírügynökség ugyanakkor kitér arra, hogy Magyarország csak tavaly 3,6 milliárd eurót kapott Brüsszeltől, amivel a 4. helyen áll a nettó kedvezményezettek sorában. Ez pedig mutatja, mekkora kockázattal néz szembe Budapest, ha a francia vezető valóra tudja váltani ígéretét. Gulyás szerint ugyanakkor van, amit érdemes támogatni Marcon tervéből, amelyet úgy jellemzett, hogy az olyan, mint egy svédasztal: sok minden található rajta, de nem kell mindenből enni. Hozzátette, hogy Magyarország teljesíti a jogállamiság minden feltételét, és hogy ezt a Bizottság is elismerte. Karácsony Gergely ezzel szemben úgy látja, hogy nálunk vegyes rendszer alakult ki: átmenet a demokrácia és a diktatúra között. A független intézmények között egyetlen sincs, amelynek vezetője ne kötődne a Fideszhez.

2. A hírügynökség úgy értékeli: a francia államfő három helyről is jelzést kapott, mármint hogy korántsem lesz olyan könnyű keresztülvinnie elképzeléseit, és még igen jelentős akadályok tornyosulnak a szorosabb integráció útjában. Először is a német kormányalakítási bonyodalmak miatt a legnagyobb európai gazdaságnak jelenleg nemigen fűlik a foga ahhoz, hogy túl nagy változások legyenek az EU irányításában. És a leendő koalíciós partnerek eltérően értelmezik még azt a néhány lépést is, amelynek ügyében megállapodtak az európai politikát illetően. Azon kívül vita van Nagy-Britanniával, hogy mennyi jog illeti meg a szigetországban élő uniós polgárokat a szigetország kiválása után. És végül a jelentés a zavaró tényezők között említi Gulyás Gergely nyilatkozatát is, miszerint Brüsszel a saját sírját ássa meg, ha megpróbálja rákényszeríteni a liberális értékeket a tekintélyelvű politikát folytató keleti tagokra. Vagyis a szép, új EU javarészt ugyanazokkal a gondokkal szembesül, amelyek eddig is kínozták...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.