2018. február 27., kedd

KÉRJÜK VISSZA A NÁTRIUMLÁMPÁKAT! - OLVASÓINK VÉLEMÉNYE AZ ELIOS-FÉLE KÖZVILÁGÍTÁSI FEJLESZTÉSEKRŐL

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: RÁDI ANTÓNIA
2018.02.26.


Teliholdas éjjeli természetes fény – ennyit mért hajdúböszörményi olvasónk a Tiborcz-féle LED-lámpák alatti járdaszakaszon. Nem csak ő, hanem az Eleven Gyál Csoport is vette a fáradtságot és a hitelesített mérőeszközt, hogy igazolják, amit megtapasztaltak. Felhívásunk nyomán sokan megosztották az új közvilágítással kapcsolatos problémáikat az Elios-ügyben érintett városok lakói közül, többen közlekedésbiztonsági gondokat is jeleztek.

Sötét, sötét, sötét – ezt látják olvasóink esténként az Elios munkájával úgymond korszerűsített közvilágítással büszkélkedő településeken. Közös tapasztalatuk, hogy jobb minőségű, fényesebb, olykor nem sokkal korábban üzembe helyezett világítást cseréltek le Tiborczék. A felhívásunkra kapott olvasói levelekből válogattunk.

Johnny, Hajdúböszörmény:

A lecserélt közvilágítással érintett utcák este borzalmasak. A LED-es világítás annyira irányított fényű, hogy nem alkalmas a megfelelő világítás biztosítására úgy, hogy csak simán a régi, nagynyomású, úgynevezett Na-lámpák helyére egy az egyben felszereljük. Egy „szakértő” cégnek ezt főleg tudnia kellene. Pl. a Bercsényi utcán egy kb. 5 méter széles, füves közterületet világítanak a lámpák, mert az oszlopok ezen a területen vannak elhelyezve.

A Na-lámpa a fényeloszlásának köszönhetően bevilágította az utcát. De így a közútra ebből a fényből már alig jut – a járdán viszont van, ahol 0,41 lx megvilágítás mérhető (kb. ennyi a teliholdkor természetes körülmények között mérhető megvilágítás szintje egy szép nyári este), kalibrált (nem gagyi kínai, hanem akkreditált mérésekhez használt) műszerrel mértem.

Annak idején az a legenda járta a városban, hogy egyszer csak megjelentek a városházán, hogy „Gratulálunk a sikeres közvilágítási pályázathoz!” Erre ott értetlenül néztek, hogy “De hát mi nem is pályáztunk!” – majd szépen lassan összeállt a kép és rájöttek, hogy tényleg pályázott a város és nyert is.

Mindenesetre most elköszönök, megyek a Párom elé, mert lemerült a telefonja, így nincs mivel világítania a járdán – mert azt nem mondtam: ha a járdán nulla a megvilágítás (bocsánat… 0,41 lx), mellette viszont, mondjuk az árokparton, ahová a LED világít elér pár luxot, akkor optikailag ez még nagyobb vakságot okoz, hiszen a szem az erősebben megvilágítotthoz képest a sötétet még sötétebbnek látja. Pontosabban nem látja.

Eleven Gyál Csoport, Gyál:

Több kis ügyünk mellett már a kezdetek óta foglalkozunk lakóhelyünk közvilágítási problémáival. 2015. 03. 24-én kötött az Önkormányzat szerződést az Elios Zrt-vel 1956 (a meglévő) lámpatestek cseréjére.

A Polgármester úr már korábban is több nyilvános fórumon kijelentette, hogy szerinte elég minden második oszlopon lámpa (természetesen a főutcákra ez nem igaz, de a mellékutcák nagy részére igen). Így amikor a korábban szórt fényű világítótesteket, ami így sem volt elég lecserélték ledekre, még szembetűnőbb lett a rendszerből hiányzó lámpák okozta sötétség. Ez jelenleg 650 db olyan villanyoszlopot jelent, amelyen nincs világítótest és az irányított fényű ledek pedig nem tudják pótolni az esetenként 60-70 m kieső területet.

Terepmunkát végeztünk, megszámoltuk a hiányzókat, így tudjuk a fenti számot. Adatbázisunknyilvánosan elérhető. Fénymérést végeztettünk mi civilek 2 helyszínen – miután közérdekű bejelentésben megadott 12 címünkből 9-et az Önkormányzat elutasított,- hogy bizonyítsuk nem elégséges a közvilágítás. A szakemberek által végzett fénymérési jkv minket igazolt. A jkv-et és a fénymérés körülményeit megírtuk egy jegyzetben a Facebook-oldalunkon, és az RTL Házon kívül c. műsora is foglalkozott a témával.

Természetesen mi is próbálkoztunk az Elios Zrt szerződés és dokumentumainak a kikérésével, itt megnézhető. A szerződés lényegi mellékleteinek (pénzügyi és műszaki tervek) a kiadását mai napig üzleti titok miatt megtagadják, pedig még a NAIH-hoz is fordultunk, de sajnálatos módon jóváhagyták. Itt tartunk most és vannak további terveink, mert a látási problémáink egyelőre nem oldódtak meg...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.