2018. február 5., hétfő

MIÉRT ÉRDEKÜK A PÁRTOKNAK IS A TAKTIKAI SZAVAZÁS?

VISZLÁT, KÉTHARMAD! BLOG
Szerző: Viszlát!
2018.02.02.


Hogyan lehet áprilisban megállítani a Fideszt? Úgy, hogy az ellenzéki választók listán a kedvenc pártjukra szavaznak, egyéniben viszont a legesélyesebb ellenzéki jelöltre. A jelenlegi erőviszonyok mellett csak így veszíthet annyi parlamenti helyet a Fidesz, hogy ne legyen kétharmada, vagy jobb esetben a kormányalakításhoz szükséges 50 százaléka se.

A legesélyesebb jelöltekre való taktikai szavazás viszont látszólag nem áll érdekükben az ellenzéki pártoknak. De valóban így van ez? Vannak érvek, amelyek emellett szólnak: az ellenzéki pártok egymással is versenyeznek, ezért a rivális jelöltek győzelme nem jó hír számukra. Továbbá ha az átszavazás miatt egyes jelöltjeikre kevesebben voksolnak, akkor kevesebb töredékszavazatot kapnak, ami némileg rontja a listás eredményüket.

Miért lehet mégis érdekük az ellenzéki pártoknak a taktikai szavazás? Mert pontosan tudják, hogy ha nem visznek el több egyéni körzetet, mint 2014-ben, akkor a Fidesz ismét kétharmaddal fog győzni, és előbb vagy utóbb teljesen ellehetetleníti a működésüket. Egyéni győzelmeik viszont csak akkor lesznek, ha az esélyesebb jelöltjeikre más pártokat támogató választók is átszavaznak. Enélkül jelen tudásunk szerint nem nyerhet egyetlen egyéni körzetet sem az LMP, de a Jobbiknak és a koordinált baloldalnak is csak néhány választókerület elhódítására van esélye.

Ezt a problémát vagy a pártok tudnák megoldani, vagy a választók. A pártok erre számos okból nem képesek: részben saját érdekeik miatt, részben mert a híveik egy részét is elriasztaná a riválisokkal történő nyílt összefogás. Ebben az esetben viszont a megoldás a választók kezében van. Ha helyben a legesélyesebb ellenzéki jelöltre szavaznak, azzal a pártok problémáját is megoldják, mert azok továbbra is arcvesztés nélkül kampányolhatnak. Így viszont van esélyük egyéni körzetek elnyerésére, és ezzel a Fidesz túlhatalmának érdemi korlátozására...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.