2018. február 22., csütörtök

MIÉRT NEM ÜVÖLTÜNK, HOGY ÓRIÁSI BAJ VAN AZ EGÉSZSÉGÜGGYEL?

MÉRCE
Szerző: JÁMBOR ANDRÁS
2018.02.22.


Egészen megrendítő volt olvasni Lázár Fruzsina írását, amely anyjának, Vathy Zsuzsának a haláláról szólt. Aki azért halt meg, mert rossz egészségügyi ellátást kapott. Egy egyszerű injekció megmenthette volna, ehelyett körbeküldözgették diagnózis nélkül. Vajon hányan vannak még, akik nem tudnak írni, üvölteni, szólni, és ilyen tragédiákkal kell leélniük egész életüket, vagy ilyen tragédiákban végződik az életük?

Tudjuk, hogy ami történt, nem egyedi eset. Tudjuk, mert több ilyen történetet is hallhattunk az elmúlt időszakban, és tudják azok is, akiknek került már kórházba, rossz helyre hozzátartozójuk (mert azért jegyezzük meg, vannak jobban és rosszabbul működő intézmények az országban).

Anyám tavaly áprilisban halt meg, minden bizonnyal menthetetlen volt az állapota. De a tisztességesebb halálhoz biztos hozzájárult volna, ha nem kap be valami baktériumot a kórházban, nem fertőződik el a karjában az infúzió bekapcsolásához használt csonk, amit benn felejtettek, és nem kap felfekvést azért, mert nem mozgatták, nem mozgattuk eleget, illetve alig cserélték az átázott ágyneműit.

A helyzet pedig az, hogy se ebben az esetben, se egyik másikban sem tudom igazából az ápolókat vagy orvosokat, mint egységes kart hibáztatni. Persze vannak a munkájukat tisztességesebben, és kevésbé tisztességesen végző ápolók és orvosok. De anyámnál is kb. 3 nappali és 3 éjszakai nővér jutott kb. 60 betegre. Hogy lehet így őket normálisan ellátni?...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.