2018. február 22., csütörtök

MINDEN EDDIGINÉL SÚLYOSABB CSAPÁSOKAT MÉRT AZ EMBERI JOGOKRA AZ ORBÁN-KORMÁNY 2017-BEN

168 ÓRA ONLINE
Szerző: BÍRÓ MARIANNA
2018.02.22.


„Ne legyenek kétségeink, a jelenleg az Országgyűlés előtt lévő civilellenes törvényjavaslat-csomag egyetlen célt szolgál, hogy elhallgattassák a kritikus hangokat és eltiporják azokat, akik másként gondolkodnak."

A különféle kormányok és politikusok gyűlöletre és félelemre építő retorikája a világ minden táján érezteti hatását, és komoly fenyegetést jelent mindannyiunkra nézve – figyelmeztet az Amnesty International a csütörtökön bemutatott éves jelentésében.

A dokumentumról ugyan az MTI is kiadott egy összefoglalót, ám Az emberi jogok helyzete a világban című kiadvány 159 országot bemutató összefoglalója nem csupán említés szintjén szól Magyarországról, hanem igen vaskos fejezetet (a 187. oldaltól, illetve magyarul itt) szentel az Orbán-kormány jogsértéseinek.

Háttérinformációként az AI megemlíti, hogy 2017-ben a magyar kormány tüntetésekkel és egyre több nemzetközi vizsgálattal nézett szembe, mivel továbbra sem volt hajlandó javítani az emberi jogi helyzeten illetve tiszteletben tartani az EU-s előírásokat. Az Európai Bizottság júliusban kötelezettségszegési eljárást indított a civil szervezetek jogait sértő törvény elfogadása miatt, az Európai Parlament pedig májusban egy határozatban fejezte ki aggodalmát az egyre romló emberi jogi helyzet kapcsán. A magyar társadalom több mint negyedét érintette a szegénység és a társadalmi kirekesztettség, 16 százaléka pedig súlyos anyagi nélkülözésben élt.

Az AI szerint a magyar kormány ismét nem lehet büszke az emberi jogok területén nyújtott teljesítményére, bizonyos területeken még a csúfos 2016-os évhez képest is sokat romlott a helyzet.

Amíg 2016-ról még azt írták, hogy „több területen is – például a terrorellenes intézkedések vagy a menekültek és menedékkérők jogainak megsértése kapcsán – hazánk az európai régió egyik legkiábrándítóbb teljesítményét nyújtja”, a mostani jelentés nem mindössze fenntartja, meg is erősíti ezt a megállapítást:
  • Folytatódtak a menekültek és migránsok elleni súlyos jogsértések, többek között március óta a hatóságok határozatlan időre fogva tartják a tranzitzónában menedékkérelmet benyújtókat, köztük a gyerekeket is, kivételt csak a 14 évesnél fiatalabb kísérő nélküli kiskorúak jelentenek.
  • A törvénymódosítások azt is lehetővé tették, hogy minden irreguláris belépőt visszakísérjenek a magyar határkerítés túloldalára, vagyis az Országgyűlés törvényesítette a jogellenes visszaküldéseket. Ezzel kapcsolatban a 168 Óra már megírta: a rendőrség saját statisztikája szerint 2017-ben több mint 20 ezer ember jutott át a kerítésen.
  • A tranzitzónákban egy munkanapon beadható kérelmek száma drámaian lecsökkent: 2017 végén napi 5-5, azóta ez 1-1 menedékkérelmet regisztrálnak.
  • A legalizált visszakísérések és a kérelmek benyújtásának korlátozása pedig azt jelenti, hogy 6000-8000 ember rekedt rossz körülmények között Szerbiában, kitéve a hajléktalanság vagy a Macedóniába és Bulgáriába való jogellenes visszaküldés veszélyének...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.