2018. február 28., szerda

NEMCSAK HÓDMEZŐVÁSÁRHELY, HANEM AZ EGÉSZ ORSZÁG LÁZAD A FIDESZ ELLEN, A KÉRDÉS, HOGYAN FOLYTATÓDIK A CSODA

168 ÓRA ONLINE
Szerző: LAKNER ZOLTÁN
2018.02.28.


Elemzésében Lakner Zoltán sorra veszi, milyen okok vezethettek a földcsuszamlásszerű hódmezővásárhelyi eredményhez, amit a hivatalos közvélemény-kutatási adatok semmilyen formában sem jeleztek előre. Bár az okok jó részét szabad szemmel is azonosíthatjuk, konkrét kutatások híján nem tudjuk megbecsülni, ezek pontosan milyen súllyal szerepelhettek a választói döntésben, minek volt valódi relevanciája.

Ha igaz, hogy a hódmezővásárhelyi győzelemért még csak vállveregetés sem jár Orbán Viktortól, mert annyira magától értetődő, akkor most Lázár Jánosnak elképzelhetetlenül nehéz napjai lehetnek. Birodalma székhelyén csupán az volt eddig a kérdés, 60 százalék fölé megy-e a fideszes jelölt. Itt a Fidesz még akkor is nyert, amikor az országos küzdelemben alulmaradt.

Elképesztő fordulat, hogy február 25-én az ellenzéki pártok által támogatott független jelölt közelítette meg a 60 százalékot.

Mégpedig úgy, hogy abban igazán kifejeződött a város hangulata, hiszen önkormányzati választáson itt még sosem látott magasságba emelkedett a részvétel. Az emberek most aztán tényleg elmondták a véleményüket, aminek az lett a következménye, hogy Márki-Zay Péter alaposan megnyerte az időközi polgármester-választást a Fidesz egyik fellegvárában, a kormány második embere által kiválasztott és a miniszterelnök által nyilvánosan támogatott jelölttel szemben, hat héttel az országgyűlési választás előtt.

A kincstári magyarázatok nemigen tudnak mit kezdeni a vereség tényével a kormányoldalon.

Tény, nincsenek hozzászokva. Az állami propagandaoldalak őrületes erőfeszítéssel próbálják a polgármester-választáson leadott több mint 22 ezer voksot azonos értékűnek beállítani egy fideszes sikerrel végződő kiskunhalasi önkormányzati képviselő-választás alig 700 szavazatával, mondván, egy ide, egy oda. Ők is tudják azonban, hogy a kettő nem ugyanazt éri.

Lázár János szerint nincs itt látnivaló, hol vesztünk, hol nyerünk, csakhogy Hódmezővásárhelyen a Fidesznek nem szokása veszteni. Ez volt a premier. A Magyar Idők egyenesen Bayer Zsoltot állította csatasorba, aki nem tagadja: a vereség szimbolikus helyen és időben következett be, ám az üzenete pusztán annyi, „felült a halott”, mármint az ellenzék, és ha még mindig képes ilyen trükkre, akkor a Fidesznek a 2002-es vereség figyelmeztetését kell minden korábbinál komolyabban vennie. A Figyelő gyorsvéleménye szerint az ellenzék becsapja önmagát, ha messzemenő vagy egyáltalán bármeddig menő következtetést próbál levonni a hódmezővásárhelyi eredményből. Az önmagát becsapó felülő halottat mindenesetre a Pesti Srácok és a Figyelő avatott és azonos céghez tartozó szakértője egyaránt figyelmezteti, a város meg fog bénulni, mert az ellenzéki polgármester nem tudja majd irányítani a Fidesz-többséggel felálló városi közgyűlést. Tétényi Éva neve és Esztergom paralízise merült fel párhuzamként, bizonyos értelemben joggal, csakhogy pontosan ez az arrogáns fenyegetőzés, ami feltehetően a Fidesz vasárnapi vereségének egyik fő oka volt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.