2018. február 2., péntek

RENDKÍVÜL SÚLYOS ANYAGI GONDOKKAL KÜZD A GYERMEK HOSPICE HÁZ

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2018.02.02.


Nagy bajban van a pécsi Dóri Ház. Fenntartója, a súlyosan beteg gyerekek életvégi ellátását vállaló Szemem Fénye Alapítvány bő két éve komoly anyagi gondokkal küzd.

Lázár János most bejelentette, segítenek a Dóri Háznak, ahol az áramot csak az ott ápolt gyerek lélegezetőgépe miatt nem kapcsolták ki. Remélhetőleg erről nem feledkezik meg, amint azt a csanádpalotaiak esetében tette.

Hogy miért csak most segítenek (illetve ígéri meg a kancelláriaminiszter, hogy segítenek) az nem talány, jönnek a “választások”, ilyenkor mindent megígérnek, jelen esetben azt, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) felveszi a kapcsolatot a pécsi szervezettel, amennyiben pedig bármilyen gond van a szervezetnél, a Pécsi Klinika biztosítja az érintettek számára a szükséges ellátást.

Balog Zoltán miniszter a saját miniszteri keretéből 5-7 milliós támogatásról döntött, ám mikor Lázárt arról faggatták, hogy ez nem kevés-e, ő válasz helyett azt taglalta, miért van most bajban az alapítvány. Szerinte természetesen nem azért, mert ő és a többi ország nyakán élősködő megélhetési politikus zsebre teszi a köz pénzét, hanem mert drasztikusan visszaestek az SZJA egyszázalékos felajánlások és a magánadományok, illetve a NAV az elmaradt járulékok miatt inkasszót vetett ki.

Gyura Barbara, az alapítvány vezetője azonban a Magyar Nemzetnek már panaszkodott az állami támogatások elmaradására. 2015-ben még 15 munkatárssal dolgoztak, mára két kolléga maradt, és az ápolók havonta váltják egymást az anyagi problémák miatt.

Az igaz, hogy a magánadományok 44 millióról (2015) 11 millióra (2017) csökkentek, ez azonban összefügg az adományok gyűjtéséért felelős kollégák távozásával.

Az állami támogatás tehát a fent említett (évi!) 5-7 millió forint Balogtól, azonban még 9 millió forint hiányzik. Kilenc rongyos millió
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.