2018. február 21., szerda

SZEKTAVEZÉR

FARKASVONÍTÁS
Szerző: Tarski
2018.02.21.



Tamás Gáspár Miklós (TGM) régi motorosa a hazai politikai életnek. Különös személyiség, aki a filozófiai felkészültségét is kamatoztatva foglal állást némely napi politikai kérdésben. Megmondom őszintén, hogy néha én sem értem a gondolatmenetét, mert sok benne a kitérő, az oda nem illő okoskodás, ami néha áttekinthetetlenné és nehezen érthetővé teszi a mondanivalóját. Mindezek ellenére rendkívül figyelemre méltóak a cikkei, ezért, ha tehetem, mindig elolvasom azokat, illetve a vele készült interjút megnézem a tévében. A legutóbbi cikke az egyik közismert internetes portálon aztán több tekintetben kiverte a biztosítékot sokaknál és óriási hullámverései voltak a közösségi honlapokon is.

A cikk talán legfontosabb megállapítása az, hogy ”Gyurcsány Ferenc nem demokrata, nem liberális, nem baloldali. Hogy micsoda, az nem is sejthető.” Később Gyurcsány pártját, a DK-t szektának nevezte, amelyen belül “bizarr személyi kultusznak örvend” a politikus. Bár TGM sohasem szavazna a DK-ra, ezért számára maga a párt is érdektelen, mégis amit Gyurcsány a legutóbbi időben mondott, az mindenképpen érdekesnek tekinthető. TGM szerint ha Gyurcsányék hatalomra kerülnének, akkor “börtönbe kerülnének az Orbán-kormány tagjai családostul (!), és börtönbe kerülne Polt Péter legfőbb ügyész.” Ezt követően írta azt a részt, ami miatt érdemes nekünk is elgondolkodnunk. “Gyurcsány Ferencnek, aki nem közvádló és nem bíró, semmi köze nincs hozzá, se kormányon, se ellenzékben, hogy ki kerül börtönbe, s ki nem. Nem fenyegetheti meg politikai ellenfeleit és családjukat (!). Megtorlással fenyegetőzni a diktatúrák híveinek a szokása, ez demokratikus politikai küzdelemben megengedhetetlen és elítélendő. A jogállam helyreállítása magában foglalhatja különféle ügyek kivizsgálását, és ezt javasolhatja a választási harcban bármelyik politikus – de bűncselekmény alapos gyanújának kijelentésére nem politikusok jogosultak, és még az ügyészség se mondhatja valakire, hogy ülni fog, legföljebb annyit: ülnie kellene.”

Ez utóbbi idézet egészen világos, és nincs szükség külön agytornára, hogy annak mondanivalóját megfejtsük. TGM világosan kifejtette azt, hogy egy jól működő liberális demokráciában szó nem lehet arról, hogy a politikai ellenfelek azzal riogassák a hatalmon lévőket, hogy kormányváltás esetén mind börtönbe fognak kerülni. Ilyen eset előfordulhat egy diktatúrában, de egy olyan párt vezetője, aki önmagát és a DK-t az ún. “demokratikus oldalhoz” sorolja, ilyet még egy választási kampányban sem mondhat. Nem csak nem mondhat, de még sejtetni sem lehet, mert egyből rásütik azt, hogy nem demokrata, nem liberális és nem baloldali. S ebben most TGM-nek tökéletesen igaza van. Csupán abban nincs határozott álláspontja, hogy akkor micsoda? Nos, aki végigkövette Gyurcsány Ferenc eddigi politikai pályafutását, annak tudnia kell, hogy a politikus többszörösen vesztes pozícióban alakította meg 2011-ben a DK-t. Azt a pártot, amit ő maga úgy tekintett, hogy a további politikai pályafutásának a terepe és eszköze lehet. Azért alakította meg, mert a különállását és a különbözőségét akarta kihangsúlyozni az MSZP-től, amelyik pártnak korábban tagja és miniszterelnöke volt. A különállására azért volt szüksége, mert az MSZP-ben már háttérbe szorult, amit egy olyan típusú személyiség, mint Gyurcsány, nem tudott elviselni. A különbözőségére pedig azért volt szüksége, mert az MSZP az ő kormányzása alatt korrupt párttá vált, amit a most kirobbant 4-es metró csalássorozat is alátámaszthat. 

Márpedig Gyurcsány úgymond egy tisztakezű politikusokból álló pártot akart, amelyiknek a vezérévé válhat és felveheti a küzdelmet az ősellenség, vagyis Orbán Viktor ellen. Tehát a végső cél nyilvánvalóan a mostani kormányfővel való szembenállás és alkalomadtán a kormányváltás volt. Ez azonban a jelek szerint ma sem fog valóságos céllá válni, ezért menekülhetett a képzelet világába, ahol minden lehetséges, még az is, hogy börtönbe csukja a miniszterelnököt és minden pereputtyát. Szörnyű dolog ezt így kimondani, de számomra nincs más magyarázata annak, hogy egy máskülönben értelmes és tehetséges politikus ennyire elrugaszkodhat a valóságtól, hátrahagyva minden józan megfontolást és egy diktátor képét mutassa fel. TGM-nél aligha lehetne pontosabban és élethűbben megfogalmazni azt, hogy ha elfogadható és kivitelezhető lenne Gyurcsány terve, akkor a ma még létező jogállamiságnak befellegzett és helyébe egy elvakult leszámolási hullám venné a kezdetét. Lenne rá választói támogatottság, mert Gyurcsánynak tényleg sikerült a DK-t egy vaskos szektává fejlesztenie, és a szektatagok kárörvendően szemlélnék azt, hogy vasra verve vezetnék el Orbánt és társait. Lenne olyan főügyész is, aki találna jogot arra nézve, hogy miért kell előzetes letartóztatásba helyezni őket és miért kell bűnvádi eljárást kezdeményezni ellenük. Azt viszont már kétlem, hogy lenne olyan bíró, aki elítélné őket, hiszen a bíróság jelen ideig megőrizte a függetlenségét, és nem dőlt be egyetlen politikai manipulációnak sem. Röviden: Gyurcsányra úgy kell tekintenünk, mint egy megbántott politikusra, aki mindent alávet egyetlen céljának, egy igazi revánsnak részben a volt MSZP-s társai, részben Orbán Viktor ellen. Ezért buggyanhatott ki a szájából mindaz, amit TGM joggal kritizált, és amit normális esetben egyetlen komoly politikus sem mondana, mondhatna ki...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.