2018. február 2., péntek

SZÜLNI A HATÁRON TÚL

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Fanni
2018.02.02. 


Ma egy (nagyon) régi ismerős tér vissza, hiszen Fanni szinte napra pontosan 5 évvel ezelőtt írt először ide, a blogra. Akkor még Hollandiából egyetemistaként jelentkezett (az írásokat itt, itt és itt találjátok), azóta elég sok minden történt vele. Az útja Ausztriáig vezetett, ahol egyesületet is alapított. A mai (Krisztával közösen írt) posztja nem az elmúlt évek összegzése, hanem egy nagyon izgalmas, a magyar sajtóban talán nem túlságosan ismert jelenségről szól, arról, milyen sok magyar nő jár Ausztriába szülni. A személyes tapasztalatokon alapuló posztot elolvasva elég egyértelmű lesz, miért. (A képeket köszönöm nekik.)

Hogy miért lépi át valaki a határt és hagyja el szülőföldjét? Sok magyarázat van. Valaki új életet szeretne kezdeni, hajtja a vágy, a kihívás, vagy csak a jobb élet reménye, és van, aki 3-5 napra tervez. Hogy kik ők és mit szeretnének a határon túl? Ők azok a nők, akik Ausztriába „csak” szülni mennek.

Ahogy a határ menti magyar városokban dübörög a szépészeti és egészségügyi turizmus, az osztrák humánus egészségügyet is számos magyar nő választja pár nap erejéig. Érdekes típusa ez a határátkelésnek, de működik. Hogy miért? Nyilván a jobb kórházi ellátás kedvéért.

Két évvel ezelőtt született itt Bécsben a kislányom. A terhesség korai szakaszában már kórházat kellett választanom, ahova bejelentkeztem és ezzel kvázi ágyat foglaltam magamnak a szülés kiírt dátumára. Időben kell lépni, mert mint valami szuper koncertre, igen csak hamar fogynak a helyek.

Választási lehetőségek

A kötelező orvosi vizsgálatok aránya kb. fele az otthoninak, az elején havonta egyszer, utána már csak ritkábban lát a nőgyógyász. Természetesen a kötelező szűrések itt is megvannak.

A leendő anyukáknak 4 választási lehetőségük van, hogy hol szeretnének szülni: privát kórházban, államiban, egy speciális születésházban vagy a saját otthonukban.

A privát kórház, mint mindenhol, itt is egyéni biztosításhoz és pénztárcához kötött, legtöbbször orvost is választhat, aki szeretne. Mivel a Bécsben székelő nagy nemzetközi cégek alkalmazottai és azok családtagjai gyakran juttatásként kapják meg ezt az átlagon felüli ellátást, ezért nem ritka, hogy az ember itt több más nyelven beszélővel találkozik, mint osztrákkal...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.