2018. február 26., hétfő

TIZENKÉT ÉVE NEM KAPOTT EKKORA ÜTÉST A FIDESZ

24.HU - POSZT ITT
Szerző: PETŐ PÉTER
2018.02.25.


A függetlenként induló Márki-Zay Péter legyőzte a fideszes Hegedűs Zoltánt a hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választáson. A Fidesz 2006 óta nem kapott ekkora ütést. Márki-Zay szimbolikus sikere az országgyűlési választás eredményére is hatással lehet, ahogyan Lázár János politikai karrierjére is.


Márki-Zay Péter váratlan, megdöbbentő fölényű sikere az egész ellenzék számára új lehetőséget teremt az országgyűlési választás előtt, miközben a Fidesz kormányzásának legnagyobb, de mindenképpen legváratlanabb bukását éppen a választási kampányban könyvelheti el. Gyorselemzés.

Megbukott a NER?

Orbán Viktor rendszere természetesen nem bukott meg azzal, hogy Hódmezővásárhelyen kikapott a fideszes jelölt, de története legnagyobb ütését kapta.

Lázár Jánosnak, a Fidesz egyik legfontosabb politikusának otthonában általában tükörsima jobboldali győzelmeket hoznak a választások, ehhez képest földcsuszamlásszerű változást jelent, hogy Márki-Zay fölényesen, nagyjából 16 százalékponttal, 57:41 arányban nyert. Orbánék ráadásul a lehető legrosszabbkor kapták a pofont, hiszen olyan választási kampányban járunk, amely azt ígérte, nyugodtan készülhetnek a megméretésre és a miniszterelnök harmadik ciklusára. Ez az eredmény nem változtatja meg semmilyen értelemben az erőviszonyokat, ám az összes ellenzéki pártnak megadja az új kezdet lehetőségét, miközben a Fidesz számára nehezen kezelhető helyzetet eredményez. A kormánypárt igazi veresége, hogy legfontosabb szövetségesét is elveszítette:

a legyőzhetetelenség mítoszát.

Ha ugyanis az ország talán legfideszesebb nagyvárosaként elkönyvelt Hódmezővásárhelyen ki tud kapni a Fidesz, akkor bárhol alulmaradhat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.