2018. február 17., szombat

TÚLÉLNI A TELET

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2018.02.17.


Azért ilyentájt, február közepén az embernek már nagyjából a hócipője tele van a téllel, még akkor is, ha nem Skandináviában él. Ha pedig ott, vagy oda vágyik, akkor különösen érdemes felkészülni a sötétre és az azzal járó mindenféle lelki nyavalyákra. Ti hogy bírjátok a februári időjárást?

Dánia, Norvégia vagy éppen Svédország sokak számára vonzó a kiemelkedően magas életszínvonal miatt, ugyanakkor az északi életnek vannak olyan vetületei, amelyek egy magyar számára okozhatnak nehézséget, és erre jó felkészülni, ha oda indulnánk.

Így február közepén (ami reméljük, már inkább a tél vége felét jelenti) például sokunknak elege van a hidegből, a rövid nappalokból, és vágyunk már a napsütésre, a melegre, a tavaszra.

Mit szóljanak akkor a skandinávok?


Még pontosabban mit szóljanak azok, akik valamelyik skandináv országban (azokon belül is esetleg északon) élnek? Mert egy dolog hallani és olvasni a hosszú, sötét télről, egy másik átélni azt.

Nem csoda, hogy a lakosság mintegy 10 százaléka úgynevezett szezonális hangulati zavartól (SAD – Seasonal Affective Disorder) szenved, és erre nekünk is érdemes felkészülni, ha oda tartunk.

„Délután 4 óra van kora novemberben Oslóban, és tök sötét van odakint. Határátkelőként Norvégiában élni azt is jelenti, hogy ősszel és télen az ébren töltött órák nagy részében sötét van – a legjobb esetben 6 órát van világos egy nap” – írta a norvég fővárosban élő Anna Maria.

Ez a nem túl felhasználóbarát időszak októbertől márciusig tart. A tél közepén Oslóban például a nap reggel 9 óra körül kel és délután 3-kor megy le. Északabbra természetesen még rosszabb a helyzet és persze napközben sem feltétlenül süt a nap – írta Anna Maria...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.