2018. február 17., szombat

ÜVEGHEGYET ÉPÍT TIBORCZ A DUNAKANYARBAN

HVG ONLINE - GAZDASÁG
Szerző: SZABÓ YVETTE
2018.02.16.


A visegrádi luxushotel befejezésére készül Orbán Viktor kormányfő veje, akinek közvetett tulajdonában lévő cége benyújtotta a hatóságoknak az engedélyezéshez szükséges előzetes környezetvédelmi hatástanulmányt.

Adottság, hogy Tiborcz István üveghegyet építhet. Birtokába került ugyanis egy félkész visegrádi szálloda, amelynek megálmodói úgy jellemezték az épületet, hogy az három részből áll: egy kétszintes üveg-kő sziklából, amelyen egy üveghegy nyugszik, a hegytetőn pedig egy szikla csúcsosodik. Legalábbis ezt tartalmazza az előzetes környezetvédelmi hatástanulmány, amelyet most kezdett el vizsgálni a Pest megyei kormányhivatal.

A Dunakanyarra néző 12 szintes szállodában a tervek szerint 204 szoba lesz, valamint spa- és wellnessrészleg több bel- és kültéri medencével. Különleges kialakítását az teszi lehetővé, hogy a felhagyott Löffler-bánya külszíni fejtésének helyszínére tervezték, így az épület hátterét egy andezitfal adja, és a hatalmas üvegfelületeket is kőburkolat tartja össze.

A talajszinti üveg-kő „sziklában” valósítják meg az előcsarnokot, a lobbit, az éttermet, a fürdőt, a fittnesstermeket és a kiszolgálórészleget. Majd következik az üveghegy, amelyben a hotelszobákat helyezik el, az épület tetején pedig tárgyalók lesznek, és ott kap helyet a gépészet is.

Nagyjából ez lett volna a terve az eredeti tulajdonosnak is, ám az ír kézben lévő Tourist Projects Kft. a 2008-as válság kirobbanása után félbehagyta az építkezést, és a már felvett, mai árfolyamon mintegy 16 milliárd forint bankhitelt sem tudta visszafizetni. A hitel nagyságrendje jelzi, hogy az azóta is ott tornyosuló betonkolosszus mekkora értéket képviselhet.

Ehhez képest az épület 2016-ban végül is gyaníthatóan jóval 1,8 milliárd forint alatti értéken lett az akkor még csak Tiborcz-közelinek tartott vállalaté, a Hotel Vsgrd-é. Méghozzá néhány hónappal az után, hogy a hitelező bank, az MKB ismét magánkézbe került, és ma már azt is tudni lehet, hogy ez a magánkéz Mészáros Lőrincé...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.