2018. március 29., csütörtök

A BANKOK NEM AKARNAK FIZETNI A PÉNZÜNKRE - CSAK A DOLLÁRUNKRA KAPUNK MAGASABB KAMATOT

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2018.03.29.



Fürdenek a bankok a likviditásban, a lakosság hatalmas összegeket tart a folyószámlákon lekötetlenül, ezekre pedig semmi kamatot nem kap. A bankok szerint amíg ingyen is odaadjuk a pénzünket, addig ne is várjuk, hogy fizetnek érte. Csak a dollárkamatoknál láthatunk némi emelkedést. 

Változatlanul alacsonyan tartják a bankok a betéti kamatokat, és nincs is semmilyen kényszerítő erő megemelésükre. Tele vannak ugyanis pénzzel, ráadásul a lakosság a pénze nagy részét a történelmi mélypontra, gyakorlatilag plusz nullára zuhant betéti kamatok miatt lekötetlenül, folyószámlán tartja. (Az MNB statisztikák szerint 6599 milliárd forintot tartottunk tavaly év végén bankokban - ez csak a forintbetét -, amiből 4900 milliárd forint folyószámlán hevert.) Erre pedig sok helyen tényleg 0 százalék a kamat, és a lekötött betétekre is csak azért fizetnek a bankok 0,01 százalékot, mert – mint már korábban felhívtuk a figyelmet – jogszabály kötelezi őket arra, hogy pozitív kamatot adjanak a magánszemélyek lekötött betéteire.

Egyelőre marad a zéró

A várakozásoknak megfelelőn a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa ezen a héten sem változtatott a kamatszinten, az alapkamatot 0,9 százalékon hagyta. Elemzők szerint idén nem is várható, hogy az MNB emeljen az alapkamaton, van aki szerint ez legkorábban 2019 második felében, van aki szerint csak 2020-ban jöhet el. A hazai jegybank döntései során inkább az Európai Központi Bank monetáris politikáját követi. Az európai jegybank várhatóan szeptember végén befejezi az eszközvásárlási programját, a várakozások szerint az első kamatemelés azonban csak jövőre következhet be.

Ugyanakkor az amerikai jegybank szerepét betöltő FED már rég elindította kamatemelési ciklusát. A 2016 december elején még 0,5 százalékos alapkamatot több lépcsőben emelte, legutóbb egy hete 25 bázisponttal 1,75 százalékra. (A határidős jegyzések a következő két emelést júniusra és decemberre árazzák.) Az amerikai 10 éves államkötvényhozam jelenleg 2,8 százalék körül mozog, miközben a magyar 10 éves államkötvényhozam tegnap 2,41 százalékon állt, és már hónapok óta az amerikai alatt van. Ez – lássuk be! – aligha tűnik reálisnak.

Az MNB tehát eltökélt, hogy alacsonyan tartja a kamatszintet. Az EKB lassan szigorodó monetáris politikája és nemzetközi környezet gyors változásai, a globális piacokon mutatkozó nagyobb volatilitás azonban akár erősebb forintgyengülést is hozhat. Akkor pedig lépéskényszer is jöhet...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.