2018. március 3., szombat

A MAGYAR POLITIKA LEGJOBB CSALÁDI DRÁMÁJA: MIT TUDUNK EDDIG AZ ELIOS ÜGYRŐL? -

INDEX
Szerző: CSURGÓ DÉNES
2018.03.02.


Bár a kormány úgy döntött, nem hozza nyilvánosságra az OLAF jelentését, mégis fokozatosan szivárognak ki a dokumentumok arról, hogy melyik város pályázatánál milyen gyanús dolgokat talált az EU-s szerv. Így pedig ahelyett, hogy a kormány egyben átesett volna ezen a láthatóan fájdalmas dolgon, már több mint egy hónapja folyamatosan téma, hogy Tiborcz István volt cége hogyan játszott össze a fideszes önkormányzatokkal, és zsebelt be milliárdokat.

Most megpróbáljuk összefoglalni, hogy eddig mi történt az ügyben, mit tudtunk meg az Elios csalásgyanús pályázatairól, és hogy mi várható ezek után.
Halló, itt OLAF!

Arról, hogy Orbán Viktor miniszterelnök veje és unokájának édesapja miként nyerte szét az ország közvilágítási közbeszerzéseit a fideszes vezetésű önkormányzatok hathatós együttműködésével, már elég sokat írt a sajtó az elmúlt években. Az újabb Elios-bomba január 12-én robbant, amikor nem más, mint a világ egyik legfontosabb gazdasági lapjának tartott Wall Street Journal írta meg, hogy az OLAF Tiborczék összes uniós pénzből finanszírozott közbeszerzését gyanúsnak tartja. Az EU csalás elleni hivatala azt javasolta az Európai Bizottságnak, hogy az Eliosnál landolt teljes összeget, vagyis nagyjából 12 milliárd forintot kérje vissza a magyar kormánytól.

Minderről persze a kormány már tavaly decemberben tudott, az OLAF jelentését ugyanis még karácsony előtt megkapták, csak azt annyira kellemetlennek találta az Orbán-kabinet, hogy próbálták elsunnyogni. Amikor pedig kiszivárgott a jelentés, akkor a választások befolyásolásáról, brüsszeli politikai támadásról és hasonlókról kezdtek beszélni. A teljes jelentést azóta sem hajlandók nyilvánosságra hozni. (A 24.hu ugyan megszerezte a teljes jelentést, és az alapján több cikket is írt a témában, a portál sem volt hajlandó nyilvánosságra hozni a teljes szöveget, forrásvédelmi okokra hivatkozva.)

Mindez nem lenne annyira kellemetlen, ha a kormány nem teremtett volna precedenst a 4-es metró ügyével. Ennél az uniós beruházásnál az OLAF szintén csalást tárt fel, és pénzt kérne vissza. Mivel ez az ügy még az MSZP–SZDSZ-koalíció idejére datálható, így a Fidesz-kormány rögtön nyilvánosságra hozta a teljes jelentést, és halálosan komolyan vette az abban foglaltakat.

Elkerülő manőverek...
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.