2018. március 15., csütörtök

AHOL AZ ÚJSÁGÍRÓK FÉLNEK VAGY MEGÖLIK ŐKET, OTT NINCS SZABADSÁG - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.03.15.


- Ahmed H elítélése mutatja, mennyire veszélyes az, ha együtt hat a terrorellenes drákói fellépés és a könyörtelen bánásmód a menekültekkel szemben

- "Állam én vagyok!" - mondja a Napkirály pusztai utódja, Orbán Viktor

- Letelepedési kötvényt vehetett a szír diktátor egyik unokatestéve is, akinek sok minden szárad a lelkén - a magyar hatóságok mind a két szemüket becsukják ilyen esetekben

New York Times/Reuters

Az ellenzék azt követeli, hogy Kósa Lajos ne induljon a választáson a tisztázatlan kötvényügylet miatt. Az ügy újabb akadályt jelent a Fidesz számára a választások előtt, hiszen a Magyar Nemzet által nyilvánosságra hozott összeg, amelyet a politikusnak állítólag magánmegbízásból be kellett volna fektetnie, meghaladja az államadósság felét. Magában foglalta a felkérést, hogy Kósa anyja 2,6 millió eurót kap ajándékba, de nem lehet tudni, hogy átutalták-e a pénzt. A kormánypárt uralja ugyan a magyar közéletet, mégis vannak bajai, továbbá vereséget szenvedett több pótválasztáson is. Ilyen gond pl. az OLAF-jelentés a Tiborcz-féle Elios kapcsán. Azóta Orbán Viktor jelentős anyagi támogatást ígért sok millió szavazópolgárnak.

BBC

Az Amnesty International úgy értékeli, hogy a két és fél évvel ezelőtti röszkei összecsapás egyik részvevőjének ügyében hozott szegedi ítélet tükrözi, mennyire veszélyes a drákói terrorellenes intézkedések és a menekültekkel szembeni könyörtelen fellépés együttes hatása. A képviselő szerint Ahmed H., aki a megismételt elsőfokú tárgyaláson illegális határátlépésért 7 évet kapott, csak a családjának igyekezett segíteni. Igazságtalanul vádolták meg mind a tárgyalóteremben, mint azon kívül. Egyetlen bizonyíték sem támasztja alá, hogy terrorcselekményt követett volna el, és hogy mégis elmarasztalták, az azt támasztja alá, hogy égbekiáltóan visszaéltek a terrorellenes jogszabályokkal. Az AI megbízottja képtelenségnek minősítette a verdiktet. A jelentés megemlíti, hogy egy magyar operatőrnő szinte napra pontosan ugyanakkor, mint amikor az összetűzés lezajlott Röszkénél, felrúgott három menekültet, de megúszta mindössze háromévi próbára bocsátással, ugyanannál a bíróságnál. A tudósítás arra is emlékeztet, hogy az ENSZ emberi jogi főbiztosa nemrégiben rasszistának és idegengyűlölőnek minősítette Orbán Viktort.

Le Monde

A szegedi ítélet a választási kampány kellős közepén született meg, miközben a nemzet elsődlegességét hangoztató Orbán Viktor nyilvánosan a terrorizmus támogatásával vádolta meg az Európai Uniót. Brüsszel, akárcsak Washington, nyugtalansággal követte az Ahmed H. ügyében hozott aránytalan döntést. Az EU kötelezettségszegési eljárást indított, azzal vádolva Magyarországot, hogy az fittyet hány az emberi jogoknak. A bíróságok igazodnak a kormány kemény irányvonalához az illegális határátlépők ügyében. Az EP is szankciókat követel az Orbán-kormány ellen az Ahmed H. ügy miatt. A férfi rosszkor volt rossz helyen. Pont akkor jutott el Szíriából kimentett családtagjaival a magyar határra, amikor Magyarország már elbarikádozta magát és megbüntetett minden tilos határátlépést. A szerb oldalon rekedt menekültek megindultak, a csetepaté miatt 11 embert tartóztattak le, de csak Ahmedet ítélték el. Őt Orbán Viktor továbbra is terroristának tekinti.

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.