2018. március 12., hétfő

ARANYVÍZUMOK ÉS LETELEPEDÉSI KÖTVÉNYEK: A GAZDAGOK SZÁMÁRA NYITVA VANNAK A HATÁROK

ÁTLÁTSZÓ - OCCRP BLOG
Szerző: KŐMŰVES ANITA
2018.03.12.


Ha a világnak bármely pontján élhetnél, akkor melyik országot választanád? Ki ne játszott volna még el ezzel a gondolattal? Nos, a leggazdagabbak egyre bővülő rétege számára mindez ma már nem csak játék, hanem a valóság. A pénzért letelepedési jogot kínáló “aranyvízumot” több mint három évtizede találta ki a Karib-tengeri szigetállam, St. Kitts and Nevis, hogy így pumpáljon pénzt a küszködő gazdaságba. Az elmúlt 30 évben az aranyvízumokból dollármilliárdokat érő, több mint húsz országban alkalmazott üzletág lett. 

Az “aranyvízumok” rendszerét még definiálni is nehéz, hiszen minden egyes országban mások a szabályai. Ráadásul sok kormány nem is veri nagy dobra, milyen feltételekkel lehet letelepedni a határain belül.

Ám az alapok megegyeznek: egy jelentős befektetésért cserébe a gazdagok a bevándorlásra várók listájának élére ugorhatnak. Erre egyre több országban van lehetőségük, köztük az Európai Unió több országában és az Egyesült Államokban is.

Az ötlet támogatói szerint mindez egy új, valóban egyetemes társadalom hajnalát jelenti, ahol a világpolgárok megválaszthatják, hol élnek, hová utaznak és hol fektetik be a pénzüket.

Az aranyvízumok kritikusai azonban úgy vélik, hogy ezeknek a programoknak nagy a korrupciós kockázata és borzasztóan igazságtalanok, hiszen megadja a mobilitás lehetőségét a gazdagok számára, miközben ez a lehetőség nem adott a sok millió, nehéz körülmények között élő menekült számára. Azt is hozzáteszik, hogy a menekültválságokat ugyanazok az autokrata vezetők és korrupt hivatalnokok okozzák, akik az aranyvízumokat kihasználják.

A nyomozó hatóságok szerint pedig a bűnözőknek, adócsalóknak és pénzmosással foglalkozóknak kifejezetten jól jön, ha második vagy harmadik útlevelet is szerezhetnek, hiszen nekik néha nagyon gyorsan van szükségük új identitásra és rejtekhelyre. Emellett jól jön nekik egy szolgálatkész bankrendszer megfelelő könyvelőkkel és jogászokkal, akik hajlandóak segíteni olyan pénz elrejtésében is, amelynek az eredetét nehéz megmagyarázni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.